Zlatne godine Lovćena: Vrijeme kada se na Cetinju igrao evropski rukomet

0
279
Foto: Facebook

Rukometni klub Lovćen sa Cetinja jedan je od najuspješnijih sportskih kolektiva u Crnoj Gori osnovan u poslijeratnoj Jugoslaviji, daleke 1949. godine.

Cetinjani su plasman u elitni rang jugolovenskog rukometa izborili u sezoni 1987/88. Uspio je Lovćen da u narednom periodu postane stabilan učesnik lige, kako one koju su igrali klubovi iz velike Jugoslavije, a kasnije i one koju su činili klubovi iz Srbije i Crne Gore.

Punih deset godina Cetinjani su igrali u najjačoj ligi, a onda 1997. godine prvi put u svojoj klupskoj istoriji došli u priliku da osvoje trofej. Tada su momci sa Cetinja u finalu Kupa Jugoslavije poraženi od beohgradske Crvene zvezde.

Međutim, to je bio samo nagovještaj svega onoga što će se dešavati u godinama ispred u kojima je rukomet na Cetinju doživio pravio procvat.

Malo je falilo Lovćenu da 1999. godine osvoji titulu. Liga je tada prekinuta zbog NATO bombardovanja, a titula je dodijeljena Partizanu koji je bio prvi na tabeli. Ipak, već naredne sezone stigao je najveći trofej do tada na Cetinje. Lovćen je 2000. postao šampion Jugoslavije predvođen legendarnim trenerom Perom Miloševićem, a samim tim izboren je i istorijski nastup u Ligi šampiona.

Već u sledećoj sezoni Lovćen je potvrdio da ima najbolji rukometni kolektiv u SR Jugoslaviji jer je odbranio titulu šampiona. Cetinjani su do plej-ofa odigrali 30 utakmica od čega su čak 26 puta izašli kao pobjednici. U velikom finalu momci u crvenim dresovima dva puta su bili bolji od Sintelona (23:22, 32:23).

Nastup u Ligi šampiona u sezoni 2001/02 bio je po mnogo čemu nezaboravan i ostaće zlatnim slovima upisan u istoriju crnogorskog rukometa. Lovćen je tada stigao čak do četvrtfinala, a dvorana na Cetinju bila je za mnoge nepremostiva prepreka. Te sezone Lovćen je nadvisio i kasnijeg šampiona, španski Portland, Cetinjani su slavili u grupnoj fazi 25:24.

Lovćen je u četvrtfinalu zaustavljen od njemačkog velikana Kila u dva meča – 29:24, 22:35. Ono što je posebno bilo za ponos crnogorskom rukometu jeste atmosfera koju su pravili navijači na Cetinju. To je u tom momentu bila vjerovatno jedna od najljepših atmosfera u Evropi i nikome nije bilo lako da igra na Cetinju.

Te sezone, predvođen Perom Miloševićem, sastav Lovćena izgledao je ovako: Puljezević, Stojinović, Ćaćić, Rakčević, Dobrković, Ćurković, G. Đukanović, Bogdanović, Nikočević, Vučićević, N. Vujović, V. Đukanović, Datukašvili, Kapisoda, Čutura, Vujanović i Čurlevski.

Treba napomenuti da je Lovćen i dva puta osvajao Kup Jugoslavije i to 2002. i 2003. godine, a nakon referenduma i odvajanja Crne Gore, Cetinjani su tri puta bili šampioni naše zemlje, a uz to su i pet puta osvajali Kup takmičenje.

POŠALJI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime