Zlatna medalja odbojkaša Jugoslavije

0
26
Foto: Guliver/Clive Brunskill /Allsport

Jedan od najvećih uspjeha sjajne generacije jugoslovenskih odbojkaša bila je zlatna medalja na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, a u finalu je savladana Rusija.

U vrijeme kada stotine hiljada ljudi provodi dane u uličnim protestima, kada se zahtijeva pad režima, a očekuje se snažan otpor, zlatna medalja odbojkaša na Olimpijskim igrama više je ličila na čudo nego na stvarnost.

Poslije trijumfa u dvorani izložbenog centra u Darling harburu u Sidneju, Vladimir Grbić, jedan od junaka finala, izjavio je:

“Ovo je poklon našem napaćenom narodu, hiljadama onih koji protestuju ulicama Beograda zbog izborne krađe režima Slobodana Miloševića”

Ta izjava, samo tri dana prije 5. oktobra, nije mogla da uđe ni u jedne novine.

Novinari, izvještači su ipak bili nadahnuti velikom pobjedom.

U prvom setu odbojkaškog finala vodila se izjednačena borba sve do rezultata 20:20. Rusi su snažno smečovali, posebno Tetjuhin, a naši reprezentativci su tražili način kako da nadmudre i slome visoki ruski blok.

Čak sedmorica ruskih igrača viši su od dva metra, a Aleksej Kazakov čak dva metra i sedamnaest centimetara. Našli su taj način, iako su u meč trojica ključnih igrača naše reprezentacije ušli načeti povredama i bolešću. Vladimir Grbić je od početka turnira imao problema sa povredom leđa, njegovom bratu, tehničaru Nikoli Grbiću se posle napornih mečeva sa Holanđanima i Italijanima obnovila povreda Ahilove tetive, a Goran Vujević, najbolji primač u Svjetskoj ligi te godine, i, uz Vladimira Grbića i Ivana Miljkovića, naš najefikasniji napadač u Sidneju, noć uoči finala dobio je visoku temperaturu.

Oni koji su gledali meč to nisu mogli da predpostave, jer su svi reprezentativci Jugoslavije igrali maksimalno požrtvovano, hladnokrvno, sa koncentracijom na kojoj svi mogu da pozavide.

Protiv takvih “plavih” Rusi su bili nemoći. Već prvu set-loptu kod rezultata 24:22 su iskoristili. Smeč uzdrmanog Tetjuhina odlazi daleko van terena.

Ista slika ponovila se i u drugom setu, s tim što su Rusi sve vrijeme jurili vođstvo “plavih” i dostigli ga na 22:22. Sledeći poen osvojio je naš trojni blok, u kojem su bili Đula Mešter, Nikola Grbić i Andrija Gerić, pošto su Rusi uspjeli da se obrane od dva Vujevićeva smeča. Set loptu na 24:22 izborio je Vladimir Grbić preciznim smečom, a 25. poen donio je asom iz servisa Goran Vujević.

Naravno, Rusi se nisu predavali. Sjajna je to ekipa. Međutim, sve je bilo završeno već kada su “plavi” na čudesan način osvojili 16. poen i poveli sa 16:12.

Posle jednog snažnog i nedovoljno ukroćenog servisa lopta je poletjela u aut, a za njom i Vladimir Grbić. Preskočio je reklamne panoe i potrčao za njom u prolaz ispod tribina. Vratio ju je u teren gotovo iz hodnika, a zatim, sekund kasnije blokom donio 16. poen. Igralo se, naravno, do 25. poena, ali to je bio kraj ruskih nada da mogu da preokrenu igru i rezultat u svoju korist.

Jugoslavija je olimpijski šampion u odbojci.

Anegdota

Odbojkaši Jugoslavije su čekali autobus za trening dan prije finala. Na stanici nije bilo nikoga, pa su svi primijetili kad je pored njih prošao atletičar Moris Grin, koji je dan prije toga osvojio zlatnu medalju na 100 metara. Neko je uvijek kod sebe imao fotoaparat, ali se tada niko nije sjetio da ga zamoli za zajedničku fotografiju. Kad se malo udaljio, Batez je kazao “Ala smo ga iskulirali”.