Za Indirekt iz Afrike: Pivljanin vodi jedan od najboljih klubova u Gani i ne razmišlja o povratku u Crnu Goru

0
410
Foto: Privatna arhiva

Zaljubljenici u fudbalsku igru već decenijama znaju da je Gana jedna od najozbiljnijih fudbalskih reprezentacija sa tla Afrike i redovan učesnik Svjetskih prvenstava na kojima često zna da prebrodi grupnu fazu i nađe se tamo gdje mnoge selekcije sanjaju da budu.

Baš u Gani, crnogorski trener Milisav Bogdanović, našao je svoj posao i tu već godinama radi i pomaže tamošnjim mladim igračima da stasavaju u ozbiljna fudbalska imena koja kasnije svoje karijere grade po Evropi i širom svijeta.

Bogdanović, rodom Pivljanin, vodi Bekem junajted koji je jedan od najboljih klubova u toj zemlji i trenutno u samom vrhu Premijer lige Gane.

“Davno još 1979. sam počeo u Libiji, zatim ide Tunis, Alžir, onda “crna Afrika”, Kamerun, Gabon, Obala Slonovače i evo 12 godina u jednom klubu u Gani”, počinje priču za Indirekt crnogorski stručnjak.

Odluka da ode daleko od svoje zemlje nije bila laka, ali…

“Posle nestanka moje Jugoslavije sve mi se skupilo i eto nastavio sam po zemljama Afrike koje su veliki prijatelji naše zemlje, tako da nikada nijesam osjetio tu nostalgiju. Normalno, porodica i rođaci su u Crnoj Gori tako da mi to nedostaje, a najviše moja Piva”, kaže Bogdanović.

Kako ističe naš trener, na život u Gani se navikao, pa povratak u domovinu sada nije u planu.

Za povratak u rodnu zemlju ništa ne planiram, djeca su mi na Malti, a u Crnu Goru dolazim ponekad. Definitivni povratak ne, ovdje sam kupio kuću, imam neka svoja zanimanja pored lopte tako da ostajem tu. Pored toga imam i državljanstvo Gane tako da imam tu sve privilegije“, kazao je trener Bekema.

Njegov klub je, kao što smo već rekli, jedan od vodećih u Gani i Bogdanović je zadovoljan svojim radom.

Što se tiče moga kluba, sa sportske strane sam zadovoljan, lideri smo u Premijer ligi, sa 19 bodova sa još jednim klubom tako da dobro ide. Što se tiče finansijske strane manje više to nije kao u Evropi, ali svi smo zadovoljni“, zaključio je Bogdanović.

Klub našeg sagovornika osnovan je 1966, a jednom je u istoriji osvojio FA Kup Gane i to u sezoni 2015/16.