You’ll Never Walk Alone

0
118
Himna

Ko je imao sreće da se nekada nađe na stadionu Liverpula, legendarnom “Enfildu”, imao je priliku da pred početak utakmice “Redsa” čuje huk iz Kopa sa južne tribine koji je postao sinonim za navijačku odanost.

Kao požar sa te južne tribine, pjesma se proširi i ostatkom stadiona, pa onda pjevaju svi – i zapad i istok i sjever, samo onaj boks za gostujuće navijače ćuti, ili pjeva neku svoju pjesmu, a kao da u dubini duše želi da se pridruži hiljadama simpatizera Liverpula.

A tu pjesmu pjevaju svi – i stari i mladi, redari pored tribina i reklamnih panoa, što se trude da strogim izgledom sakriju svoje emocije, pa čak i policajci koji brinu o bezbjednosti. A, kakva tek vatra tinja u srcima sakupljača lopti dok gledaju čuveni Liverpulov Kop koji sija u punom sjaju. Gore iznad gola visoko se zavijore crvene zastave, šalovi se podignu, a onda krene jedna posebna pjesma, himna svih navijačkih himni – You’ll Never Walk Alone!

Baš prije par dana na onaj svijet preselio se Geri Marsden, pjevač britanske grupe “Gerry and the Pacemakers”, čovjek koji je prvi otpjevao You’ll Never Walk Alone i ušao u legendu. Priča kaže da su navijači Liverpula “prisvojili” njegov hit, a onda od te pjesme napravili nešto što mlađe generacije zovu mega hitom kada žele da opišu veličinu neke numere koju vole.

Vjerovatno da Geri Marsden nije imao ništa protiv. A, kako bi i imao kada je, ne sluteći, njegova pjesma postala nešto što se kao svetinja njeguje na “Enfildu” i čuje sa razglasa pred svaku utakmicu. I nije samo “Enfild” mjesto na kome se čuje ova numera. Pjeva se ona na mnogim stadionima, a lijepo zvuči i na “Seltik parku” kada je horski zapjevaju Seltikovi navijači.

Ipak, bez Kopa i “Enfilda” ova kultna pjesma ne bi imala isti zvuk, a ni Geri Marsden ne bi bio zadovoljan da je iko bolje otpjeva od ljubitelja kultnog engleskog kluba.