Vučević: Centri su i dalje neophodni za vrhunsku košarku

0
34
Vučević i Dončić, Foto: AFP

Crnogorski as i košarkaš Orlanda Medžika Nikola Vučević smatra da su centri i dalje veoma važni u eri moderne košarke.

Baranin je sinoć postigao 30 poena u porazu svog tima protiv Dalasa 112:98 i dokazao da se i dalje može postići veliki broj poena u zoni reketa.

– Košarka se dosta promijenila u odnosu na prošla vremena, evoluirala je, a igra se značajno ubrzala. Današnja košarka zahtijeva da se igra spolja, sa dosta šuteva za tri poena, na mnogo više posjeda i poena, a mi kao centri smo morali da se adaptiramo na to. Više nema toliko one klasične centarske igre, da se ”zavališ” u reket, primiš loptu i igraš leđima, kazao je Vučević u intervjuu za Mozzartsport i dodao:

– Prošli smo kroz period kada se pričalo da će centri nestati, ali došlo je do toga da smo uspjeli da se modernizujemo i dokazali smo da smo i dalje neophodni za vrhunsku košarku. Sad, niko realno nije mogao da zamisli da će da se pojavi centar poput Nikole Jokića, da dijeli asistencije kao što samo on umije ili da postavlja igru? Rijetko ko je mogao da zamisli da ćemo imati centre koji će da pogode po pet-šest trojki na utakmici kao Bruk Lopez, na primjer. Izborili smo se da održimo centarsku poziciju živom i da i dalje budemo bitan faktor na parketu.

Vučević je istakao i koliko se igra promijenila od njegovog dolaska u NBA ligu.

– Uh, mnogo. Kada sam ja došao još su centri igrali samo u reketu. NBA liga je sada prepuna centrima vrhunskog kvaliteta i jako je teško za centra da čuva direktnog rivala, jer moraš da razmišljaš o toliko taktičkih stvari – od otvaranja u širinu na šut poslije bloka, do ulaska pod koš, dodavanja za saigrače… Centra sada praktično moraš da čuvaš kao beka. Iz noći u noć moraš da se adaptiraš na drugačiji tip centra s kojim moraš da izađeš na kraj. To je postalo najteži dio posla, a nekad imaš manje od 24 časa da kompletno promeniš svoj način postavke u odbrani i napadu, zaključio je Vučević.