Vječita tabela jugoslovenskog fudbala: Zvezda prva, Budućnost i Sutjeska među 25 najboljih

0
131
Slika sa 65. vječitog derbija, Foto: Facebook/Istorija ex yu fudbala

Prelistavajući fudbalske almanahe nekadašnje Jugoslavije može se doći do zaista zanimljivih statističkih podataka, podsjetnika u vidu slika ili video snimaka i na taj način steći utisak o značaju i veličini fudbalske igre u bivšoj zemlji.

Vječita trka za zvanjem najboljeg nastavljena je i nakon raspada Jugoslavije, pa su navijači klubova sa teritorije nekadašnje zemlje često u raspravci po tom pitanju.

Ipak, čini se da navijači Crvene zvezde imaju najviše razloga da budu ponosni na svoj klub. Naime, ugledni list “Tempo” napravio je vječitu listu jugoslovenskog klupskog fudbala i to zaključno sa decembrom 1985. godine.

“Tempo” je tada napisao “Prvoligaši prema ostvarenjima u prvenstvima 1946/47, do polusezone 1985/86” i ponudio tabelu po kojoj je Zvezda bila perjanica jugoslovenskog fudbalaa odnah iza nje je bio najveći rival Partizan.

Na trećeoj poziciji našao se Dinamo iz Zagreba, četvrti je bio Hajduk, a peto mjesto zauzela je Vojvodina. Na listi od 44 kluba našla su se i dva crnogorska. Budućnost je zauzela 15. mjesto, dok je nikšićka Sutjeska stigla do pozicije 24.

Foto: Facebook/Istorija ex yu fudbala

Ono što treba istaći jeste da se ova tabela nije značajnije promijenila do 1991. godine kada je došlo do raspada velike zemlje.

Treba napomenutii da je Zvezda imala najviše osvojenih titula, ukupno 19, Partizan 11, Hajduk iz Splita 7, Dinamo iz Zagreba 4, Vojvodina i Sarajevo su po dva puta bili šampioni, dok je Željezničar jednom bio šampion države.

Crvena zvezda je i kada su u pitanju međusobni dueli “velike četvorke” sa ukupno 287 pobjeda nad najvećim rivalima. Partizan je odmah iza vječitog rivala sa 270 pobjeda, Dinamo ima 269, a Hajduk 254.

Hajduk jedini iz “velike četvorke” ima pozitivan skor sa Crvenom zvezdom savladavši je 35 puta, uz 32 poraza i 25 remija. Zanimljiva je činjenica da i Iskra iz Bugojna ima pozitivan skor sa Zvezdom, a u Prvoj ligi Jugoslavije su igrali samo jednom. Tada su na Marakani odigrali 0:0, a u Bugojnu su savladali Zvezdu 2:1.

Partizan je u šampionatima uspješniji od oba hrvatska kluba. Dinama (37-21-32) i od Hajduka (41-23-24).

Dinamo je ostvario višđe pobjeda protiv Hajduka 33-26-31, iako su Splićani bili trofejnija ekipa.