Vigins nakon primanja vakcine: Više nisam vlasnik svog tijela

0
60
Foto: nba.com

Košarkaš Golden State Variorsa Endru Vigins nakon dugog oklijevanja pristao je primiti vakcinu protiv koronavirusa jer u protivnom ne bi mogao igrati na domaćim utakmicama, što bi ga koštalo više od 15 miliona dolara.

“Jedine opcije su mi bile primiti vakcinu ili više ne igrati u NBA ligi. Bila je to teška odluka. Nadam se da će za 10 godina sve biti u redu i da ću još biti zdrav”, rekao je Vigins američkim medijima.

Vigins je prvo tražio religijsko izuzeće od vakcinacije koje bi mu omogućilo da ulazi u dvorane na velika okupljanja, kao što su NBA utakmice, ali nije ga dobio. Kasnije je ipak pristao primiti vakcinu, izbavio svoj klub iz neugodne situacije i spasio svoj bankovni račun.

Ostao bi bez 340.000 dolara za svaku propuštenu utakmicu

NBA liga dogovorila je visinu kazne za propuštene utakmice zbog nevakcinacije na 1/91.6 godišnje plate, što bi u Viginsovu slučaju značilo više od 340.000 dolara po utakmici. To je bio osnovni razlog za popuštanje.

Endru Vigins je jasno stavio do znanja koliko je razočaran ovakvim raspletom.

“Nisu oni izmislili to pravilo. Ali čini se da, ako želiš raditi, nisi vlasnik svoga tijela. Sve se svodi na to. Ako želiš biti dio današnjeg društva, uveli su pravila o tome što stavljaš u tijelo. Nadam se da je puno ljudi snažnije od mene i da će se nastaviti boriti za ono što vjeruju te da će za njih sve dobro završiti”, rekao je kanadski košarkaš koji je jedini u svojoj porodici primio vakcinu.