Upoznajte Darisa, mladog košarkaša iz Plava, uzdanicu Balkanskog risa

0
1736
Foto: Balkanski Ris

U posjeti Košarkaškom klubu Balkanski ris iz Plava, saznali smo mnogo o jednoj rijetkoj životinjskoj vrsti, kao i o tome kako je teško opstati u surovoj stvarnosti. Danas, taj klub baš kao i istoimena vrsta, prkosi mnogim problemima i nedaćama. Jedan od njihovih ciljeva je da skrenu pažnju javnosti na očuvanju ugrožene vrste. Medjutim, najbolju promociju u realizaciji tog cilja imaju u svojim mladim igračima.

Tako već neku godinu, mladi “Ris” po imenu Daris Bašić igra fantastično i bilježi fenomenalne rezultate u dresu svog kluba. U razgovoru za Indirekt, saznali smo kako jedan četrnaestogodišnjak doživljava svoj klub, i svoj omiljeni sport.

-Darise, čuli smo mnogo dobrih stvari o tebi. Prije svega, kaži nam kako uspijevaš da budeš odličan igrač i odličan učenik?

“Uz malo truda i rada sve se može postići,za sve se može naći vremena ako ga pravilno rasporediš, naravno na prvom mjestu obaveze u školi a onda pravac košakaški teren”.

-Igraš u Balkanskom Risu, šta tebi znači taj klub?

“Meni ovaj klub mnogo znači, čak sam i odbio ponudu od drugog kluba da bi ostao u Balkanskom Risu. To je klub gdje sam napravio prve košarkaške korake, uz budno oko mojih trenera”.

Foto: Balkanski Ris

-Kao i svi mladi igrači, ko ti je idol i za koji svjetski klub navijaš? Koju ligu voliš da pratiš?

“Navijam za Milvoki Bakse, a pratim NBA ligu. Nemam nekog posebnog idola ali imena koja ću nabrojati su košarku postavili na posebni nivo, to su prije svega: Majkl Džordan, Lebron Džejms, Janis Adetokumbo, a od košarkaša sa naših prostora to je neizostavni Dražen Petrović koji na žalost više nije živ”.

-Kakve su tvoje ambicije kad je sport u pitanju?

“Kao što rekoh na početku,škola mi je na prvom mjestu ali bih volio da svojim radom i treninzima dođem do tog nivoa da dobijem priliku da igram košarku za neki poznati košarkaški tim jer mislim da svojom upornošću i marljivim radom to mogu uspjeti. Pa čak i NBA liga”.

Foto: Balkanski Ris

-Da li si nekad vidio uživo Balkanskog risa?

“Često sa roditeljima i drugarima šetam našim planinama i baš bih volio da Balkanskog risa sretnem u njegovom prirodnom ambijentu. Do sada nisam bio te sreće da ga vidim sem jedne posjete Beogradskom Zoo vrtu od prije neku godinu”.

-Šta bi poručio mladim igračima i zašto bi baš preporučio košarku onima koji još nijesu opredijeljeni?

“Pa, preporučio bi im da krenu da treniraju košarku jer će se možda u tome pronaći i da ne odustaju jer se napredak ne može odmah vidjeti. Košarka je sport gdje individualnost i kolektivan rad moraju ići zajedno i da oni koji su neopredijeljeni kojim sportom da se bave bez razmišljanja odaberu košarku jer neće pogriješiti”.

Daris je u prošloj sezoni u pionirskoj konkurenciji postizao prosječno 31,5 poena po utakmici u sjevernoj regiji. Ove sezone, Daris kao “mlađi” kadet rođen 2006.godine, postiže 19 poena u prosjeku nakon prve polusezone. Valja napomenuti da je zbog pandemije ali i zbog radova na renoviranju njihove dvorane u Plavu, trenažni proces u ovom klubu obustavljen još od 15 marta prošle godine što ovaj individualni rezultat svakako čini većim.