Ugašen poznati italijanski klub: Zbogom moj voljeni Kjevo

0
21
Pelisije, Foto: EPA-EFE/Filippo Venezia

Italijanski fudbalski klub Kjevo iz Verone prestao je da postoji. On je ugašen poslije 92 godine od kada je nastao.

Moralo je ovo da se desi, pošto nijesu pronađeni sponzori koji bi riješili finansijske probleme u koje je klub upao poslije nedavnog bankrota.

Kjevo je prošlu sezonu završio kao osmi u Seriji B i kroz baraž nije uspio da se domogne najkvalitetnijeg ranga italijanskog fudbala, pa je klub proglasio bankrot poslije brojnih finansijskih problema.

Gradonačelnikk Federiko Sboarbini i legendarni kapiten Serđo Pelisije pokušali su da nađu sponzore i registruju klub pod novim imenom ”Kjevo 1929” i nastave takmičenje u nižem rangu, ali im to nije pošlo za rukom.

Upravo se Pelisije koji je bio član kluba od 2000. do 2019. godine emotivnom porukom oprostio od voljenog kluba na društvenim mrežama.

– Ovo je jedan od najtužnijih dana u mom životu. Jako sam pokušavao i zaista sam se nadao da ćemo uspjeti da restartujemo tim i da počnemo sa novim klubom da nastavimo ovu fantastičnu priču. Bilo bi to sjajno, ali nisam uspio. Pomislio sam da će biti više ljudi spremnih da daju sve da osiguraju naslijeđe ovog grada i fudbala u cjelini, ali nije bilo tako. Ne žalim ni za čim… Pokušali smo. Samo mi je žao što smo imali zaista malo vremena i imali komplikovan cilj da nađemo sponzore. Zbogom moj voljeni Kjevo. Za mene ćeš uvek biti najvažniji tim mog života – napisao je Pelisije.

Kjevo, koji je osnovan 1929. godine, u Seriji A takmičio se od sezone 2001/02, pa do takmičarske 2018/19, sa izuzetkom sezone 07/08, kada je bio u Seriji B.

Za to vrijeme, “leteći magarci” su dva puta igrali na međunarodnoj sceni. Prvi put u Kupu UEFA u sezoni 2002/03 kada su u prvom kolu eliminisani od Crvene zvezde, kao i četiri godine kasnije kada su u kvalifikacijama za Ligu šampiona poraženi od Levskog iz Sofije, dok ih je u Kupu UEFA izbacila Braga.