U Tokiju nema vanrednog stanja, na OI prisustvuju lokalni gledaoci

0
7
Foto: AP

Vanredno stanje, uvedeno zbog pandemije koronavirusa, biće ukinuto u nedjelju u Tokiju i drugim okruzima, saopštila je japanska Vlada.

Navodi se da će neka ograničenja ostati na snazi i mogla bi ozbiljno uticati na prisustvo lokalnih gledalaca na Olimpijskim igrama, koje počinju 23. jula.

Glavni grad Japana i više drugih okruga od kraja aprila su pod vanrednim mjerama, koje su značile, između ostalog, zatvaranje restorana i barova rano uveče i zabranu prodaje alkohola.

“Odluka o ukidanju vanrednog stanja stupa na snagu u nedjelju, kao što je predviđeno za Tokio i osam drugih okruga”, kazao je premijer Joshihido Suga.

On je naglasio da će vanredno stanje biti produženo do 11. jula za Okinavu.

“Broj zaraženih na nacionalnoj razini je u padu od sredine maja i broj slobodnih kreveta u bolnicama je veći”, pojasnio je premijer.

On je naglasio da će zbog pojedinih djelova, gdje se zaraza nije u potpunosti smirila, neka ograničenja i dalje ostati na snazi.

Tokio bi zadržati ograničenja vezana za broj gledalaca na sportskim takmičenjima i koncertima.

Za sada je bilo dopušteno maksimalno 5.000 gledalaca, a Vlada je juče dopustila gornju granicu od deset hiljada gledalaca za okruge koji više nemaju vanredno stanje.

Gledaocima iz inostranstva je već ranije zabranjeno prisustvo na takmičenjima, prvi put u istoriji Olimpijskih igara.

POŠALJI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime