U Sarajevu oslikavaju mural Mihaelu Šumaheru

0
58
Foto: Klix.ba

Sarajevo će u Novu godinu ući bogatije za novi mural. U Aerodromskom Naselju, na zgradi koja gleda na A transverzalu, Udruženje Obojena klapa počelo je oslikavati lik Mihaela Šumahera, prenosi Klix.ba.

Vedran Poričanin, Emir Mušić, Rijad Hadžić i Benjamin Čengić, umjetnici koji su proteklog ljeta organizovali Fasada festival – “Fresh Air Sarajevo Displays Art” u, novi projekat realizuju u saradnji sa “Goethe-Institutom BiH”.

Ovoga puta odlučili su se za oslikavanje murala slavnog njemačkog vozača Formule 1 u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zgrada koju su odabrali nalazi se upravo u naselju u kojem je slavni Šumi posjetio sarajevske mališane po okončanju rata, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

Sedmerostruki svjetski prvak, koji je u komi od 2013. godine nakon teške povrede glave, Sarajevo je posjećivao dva puta kao specijalni ambasador UNESCO-a u povodu projekta prikupljanja novca za liječenje djece žrtava granatiranja i mina.

Mural koji će Obojena klapa oslikati bit će dimenzija 10×13 metara, a i ovoga puta će biti korištene boje koje pročišćavaju vazduh.