U Olimpijskom selu prvi slučaj koronavirusa

0
23
Foto: AP

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su da je u Olimpijskom selu zabilježen prvi slučaj koronavirusa.

Ta osoba je smještena u četrnaestodnevni karantin i udaljena iz Olimpijskog sela, u kojem će tokom ovog velikog događaja biti smješteno više hiljada učesnika i zvaničnika.

Organizatori su prethodno potvrdili da je od 1. jula potvrđeno još 13 slučajeva infekcije kod osoba povezanih sa Olimpijskim igrama. Ukupan broj skočio je na 44 samo nekoliko dana pred zvanično otvaranje takmičenja, koje je 2020. već odloženo zbog pandemije.

Od spomenutih 13, četvoro zaraženih je iz “kolektiva koji imaju veze sa Igrama”, odnosno članova komiteta i organizacionih jedinica, sedmoro je radnika u samim sportskim objektima, dok su preostala dva slučaja predstavnici stranih medija.

Zvaničnici u Tokiju saopštili su da je u petak registrovan 1.271 novi slučaj, što je treći uzastopni dan sa više od 1.000 novozaraženih, zbog čega su pojačani apeli da bi Olimpijske igre trebalo odložiti.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i organizatori insistiraju da će stroge mjere učiniti da Igre budu “sigurne i bezbedne”, i tvrde da je 85 procenata sportista koji će biti smješteni u Olimpijskom selu vakcinisano.