“Trojka iz auta” – zaštitni znak bjelopoljskog gorostasa

0
495
Foto: Getty Images/ Lisa Blumenfeld

Nekada se znalo, ako se rodiš i imaš visinu, već si stekao bitan uslov da budeš košarkaš, a ako ti je Bog dao natprosječnu visinu, stvoren si da gospodariš pod obručem, dijeliš blokade, banane i sva moguća odbrambena čuda, ali i da zakucavaš i zadaješ muke protivniku.

Sada nije tako. Košarka više nije igra visokih ljudi jer su primat uzeli niži igrači koji dalekometnom paljbom rješavaju utakmice, pa centri sve manje dolaze do izražaja. Ipak, oni su i dalje tu i biju ljutu bitku za opstanak na parketu.

Jedan od onih koji je bio preteča modernim centrima i krilnim centrima je Bjelopoljac Predrag Drobnjak. Čovjek koji je bio među najboljim izdancima crnogorske košarke i jedan od onih igrača koji je imao sreću da tokom karijere pobere veliki broj trofeja.

Drobnjak spada u mali broj srećnika iz Crne Gore koji su uspjeli da zaigraju u NBA ligi, ali i da se okite sa tri zlatna odličja na Svjetskim i Evropskim šampionatima. Širok je i spisak klubova u kojima je Drobnjak igrao, a sve je počelo još davne 1992. godine u Partizanu, tadašnjem šampionu Evrope. Tu je dva metra i 11 centimetara visoki košarkaš načionio prve prave korake, a onda se iz beogradskog velikana vinuo u orbitu.

Boravkom u Beogradu punih šest godina Drobnjak je stekao ogromno iskustvo osvojivši tri šampionske titule tadašnje SR Jugolsavije, ali i dva Kupa. Na sve to, sa Partizanom je igrao fajnal-for Evrolige 1998. godine. To ga je preporučilo narastajućem gigantu turske košarke, Efesu, u kome je Peđa igrao do 2001. godine kada je uslijedio odlazak u najjaču ligu svijeta.

Tog ljeta stameni Crnogorac se vinuo u NBA ligu i to u legendarnu ekipu Sijetl Supersonikse. Nije mu trebalo puno da se nametne, a osim dosta dobrih partija, ostala je i čuvena reklama koju su Soniksi uradili, a u kojoj je Peđa bio glavni lik.

U NBA ligi Drobnjak je igrao još za Los Anđeles Kliperse i Atlanta Houkse, a 2005. godine je uslijedio povratak u Evropu, u ekipu Taukeramike. Kao po nekon nepisanom pravilu, odakle je i počeo karijeru, Drobnjak se tu i vratio, u svoj Partizan i to 2006.

“Trojka iz auta”

Ponovni boravak u Partizanu opet je bio i najplodonsoniji. Ujedno, Drobnjak je ovoga puta izrastao u čovjeka koga su navijači crno-bijelih istinski zavoljeli. I to zahvaljajujući jednom neobičnom potezu iz čuvenog finala sa Crevnom zvezdom 2006. godine, kada je, po mnogima, postigao trojku iz auta za pobjedu Partizana u prvom meču tadašnjeg finala lige Srbije i Crne Gore.

Zvezdaši i dan danas pominju taj momenat i sjećaju ga se sa dozom gorčine, dok crno-bijeli dio javnosti sa ushićenjem pamti momenat kada je Drobnjak čuvenom trojkom presudio najvećem rivalu i iza sebe ostavio neizbrisiv trag.

Da li je zaista bio u autu to vjerovatno ne zna ni sam košarkaš. Ushićenje na tribinama je bilo ogromno, a položaj nogu prilikom šuta daje i jednima i druga za pravo da se “tuku” argumentima. Kako god, ovaj potez je ujedno i obilježio karijeru ovog Bjelopoljca, a na neki način stvorio i mit među navijačima Partizana.

Zlata sa Jugoslavijom

Osim klupske, Bjelopoljac je imao i veoma uspješnu reprezentativnu karijeru. Sa Jugoslavijom je 1998. godine postao šampion svijeta u Atini, a onda četiri godine kasnije i u Indijanapolisu prigrabio još jedno zlato za svoju zemlju.

U njegovim bogatim vitrinama našlo se i zlato sa Evropskog šampionata iz Turske, ali i nastupi na Olimčpijskim igrama u Sidneju i Atini.

Po završetku karijere 2011. godine Drobnjak je odlučio da se posveti nekim sasvim drugim stvarima. Danas, desetak godina kasnije Drobnjak se u jednom šumadijskom selu bavi proizvodnjom rakije od kruške, „Pirum“ i reklo bi se kao nikad uživa u životu.