Top 10 filmova o sportu koje morate pogledati

0
117
Scena iz filma "Razjareni bik", Foto: United Artists

Kako na terenu, sportski heroji postoje i na filmu, a mnogi su sport zavoljeli upravo kroz takve filmove.

Zbog toga vam Indirekt nudi listu od 10 filmova sa sportskom tematikom koje bi trebalo obavezno pogledati. Pa, da krenemo:

1. Rocky (Roki, 1976 – 2018)

Legendarni film (serijal) o usponu boksera iz 1976. godine. Publici je dostupno pet nastavaka ovog filma prožeto životnom pričom, dramom i naravno, borbom u ringu.

2. Million Dollar Baby (Djevojka od milion dolara, 2004)

Još jedan film o boksu u kome glavnu ulogu igra djevojka koja je spremna na žrtvu kako bi stigla do uspjeha. Film je četiri puta dobio Oskara, a režirao ga je Klint Istvud.

3. Miracle (Čudo, 2004)

Istinita priča o velikoj pobjedi američkog hokejaškog tima nad favoriziranim Rusima na Zimskim olimpijskim igrama 1980. godine. Bivši igrač, a sada trener reprezentacije skupio je igrače s raznih univerziteta i napravio – čudo!

4. Raging Bull (Razjareni bik, 1980)

Ovo ostvarenje Martina Skorcezea u kome glavnu ulogu igra Robert De Niro govori o bokseru Džejku la Motu, kome je brat menadžer (Džo Peši). Kritičari su ovaj film proglasili za najbolje ostvarenje osamdesetih godina prošlog vijeka, a De Niro je za ulogu u ovom filmu dobio Oskara.

5. Rush (Trka života, 2013)

Tema filma je veliko rivalstvo između Nikija Laude i Džejmsa Hanta. Ovaj film prava je poslastica za sve ljubitelje Formule 1 i predstavlja težnju dva vozača da budu najbolji.

6. Any Given Sunday (Svaka božja nedjelja, 1999)

U glavnoj ulozi je legendarni Al Paćino koji glumi trenera američkog fudbala. Osim što ima posao trenera i bavi se stanjem u svojoj ekipi, Al Paćino ima problema sa vlasnicom kluba (Kameron Dijaz) koja ga smtra previše staromodnim.

7. Escape to Victory (Bijeg u pobjedu, 1981)

Film o fudbalskoj utakmici između Saveznika (ratnih zarobljenika) i Njemačke. U ovoj kultnoj sportskoj drami, uz Majkla Kejna i Silvestera Stalonea, glume i fudbalski velikani poput Pelea i Osvalda Ardiljesa.

8. Pele (2016)

Ovaj biografski film govori o legendarnom brazilskom fudbaleru Peleu i njegovoj karijeri. Film prati Peleov život od odrastanja u siromaštvu u Sao Paolu, do svjetske slave i sve ono kroz šta je ovaj čuveni Brazilac morao da prođe.

9. Jerry Maguire (Džeri Megvajer, 1997)

Glavna uloga u ovom filmu pripala je Tomu Kruzu koji glumi sportskog agenta koji je dobio otkaz. Kod njega se tada javlja griža savjesti, a svoju karijeru će morati da pokrene ispočetka. Prema ocjeni kritičara, ova uloga Kruza je jena od najboljih u njegovoj bogatoj karijeri.

10. Cool runnings (Hladni trkači, 1993)

Film govori o bob reprezentaciji Jamajke koja se priprema za nastup na zimskim Olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine. Priča je jako uzbudljiva i sigurno će vas zabaviti, a prati zgode i nezgode ove selekcije.