Tomić zadovoljan: Istorijska sedmica za crnogorski paraolimpijski pokret

0
31
Foto: Paraolimpijski komitet Crne Gore

Bronzana medalja atletičarke Maje Rajković u bacanju koplja na Evropskom prvenstvu u Bidgošću i plasman u A diviziju golbal reprezentacije Crne Gore čini prvu sedmicu juna istorijskom za crnogorski paraolimpijski pokret, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta, Igor Tomić.

On je podsjetio da je Rajković u Bidgošću osvojila odličje koje joj je izmaklo u posljednjoj seriji na prethodnom Evropskom prvenstvu (EP) u Berlinu 2018. godine.

“Način na koji je to uradila i energija koju je uložila u protekle tri godine, daju posebnu težinu toj medalji. Uspjeh su upotpunili golbalisti, jedna mala, ali odabrana četa selektora Nikole Čurovića. Činila je čuda na EP u Lahtiju i plasmanom u finale izborila status A divizionaša”, rekao je Tomić agenciji Mina.

Prvi čovjek crnogorskog paraolimpijskog pokreta kazao je da je siguran da će golbalisti i u A diviziji predstavljati tvrd orah za velike paraolimpijske sile.

Govoreći o rezultatima crnogorskih paraolimpijaca on je naglasio da ostaje žal što Luka Bakić na Viner turniru u slovenačkom Laškom nije izborio nastup na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

“Eliminiran je u četvrtfinalu, ali siguran sam da svojim kvalitetom zaslužuje jedno od tri mjesta b ipartitne komisije, kako bi uparili tim sa Filipom Radovićem na Paraolimpijskim igrama. Ponosan sam na crnogorske paraolimpijce”, rekao je Tomić.

Trener atletske reprezentacije, Veljko Čegar kazao je da se i uoči šampionata, na osnovu rang lista, znalo da je Rajković najozbiljniji kandidat za osvajanje medalje.

“Rajković je pokazala karakter i uspjela da pobijedi ukrajinsku takmičarku koja joj je prije tri godine, u posljednjoj seriji, odnijela medalju. Ona je uspjela da izdrži sve probleme i u dobrom takmičenju dođe do pobjedničkog postolja”, rekao je Čegar.

On je istakao da ga raduje činjenica da je crnogorska atletska reprezentacija i na trećem uzastopnom kontinentalnom šampionatu osvojila medalju.

Komentarišući nastupe ostalih crnogorskih atletičara, Čegar je kazao da su bili zadovoljavajući i da su rezultati manje-više bili na nivou njihovih ličnih rekorda.

On je naglasio da je konkurencija na EP bila jako dobra i da je šampionat bio izuzetno kvalitetan.

“U disciplinama u kojima su nastupali naši takmičari bilo je dobrih rezultata. Sa rezultatom koji je u Berlinu bio dovoljan za medalju, u Bidgošću se moglo samo do šestog ili sedmog mjesta. Rezultat Radmila Baranina na prethodnom prvenstvu bio je dovoljan za bronzu, a sada za sedmo mjesto”, rekao je Čegar.

On je istakao da su se u kategoriji Marijane Goranović pojavile nove djevojke i da joj te otežalo put do medalje.

“Borila se koliko je mogla. Ostvarila je dobar rezultat u bacanju kugle, dok je u disku bio nešto slabiji. Sve u svemu zadovoljan sam”, rekao je Čegar.

Rajković je na stadionu Zaviša osvojila petu medalju za crnogorsku paraatletiku na šampionatima Evrope.

Uspješan niz započet je u Grosetu 2016. godine kada je Radmilo Baranin osvojio zlatnu medalju u bacanju diska i srebrnu u kugli.

Srebrna je u kugli bila i Marijana Goranović, koja je isto odličje, u istoj disciplini, osvojila i dvije godine kasnije u Berlinu.

Rajković je u Bidgošću, osim u koplju, nastupala i u bacanju kugle i sa rezultatom 4,43 metra završila na petom mjestu.

Goranović je bila peta u disku (19.44), a četvrta u kugli sa najboljim rezultatom sezone (6,85).

Baranin je u Bidgošću osvojio šesto mjesto u koplju (20,95), a sedmo u bacanju kugle (8,89).

Kao sedmoplasirani završili su i Miloš Spaić u bacanju kugle (10,53) i Danilo Gojković u koplju (20,12).

Na šampionatu u Bidgošću nastupilo je 700 takmičara iz 43 države Evrope.