“Takvog majstora Evropa nema”: Rečenica koja je najbolje opisala bravure Dejana Savićevića (VIDEO)

0
137
Savićević u dresu Zvezde

Ako bi pisali tekst o Dejanu Savićeviću, takav sadržaj ne bi bio dovoljno dug, ali ni dovoljno kvalitetan, da opiše sav njegov fudbalski raskoš, svu njegovu gracioznost na terenu i ono što je postigao u karijeri.

Zbog toga se bravura crnogorskog asa sjećamo kroz pojedinačne događaje koji su obilježili njegovu karijeru, a bilo ih je na pretek.

Zbog toga se vraćamo u novembar 1989. godine kada je Savićević nosio dres Crvene zvezde i već izrastao u velikog majstora, jednog od najboljih u Evropi toga vremena.

U sjećanju navijača beogradskog kluba posebno je ostao meč protiv Kelna u osmini finala Kupa UEFA. Savićević je tada sa Prosinečkim, Pančevom i Stojkovićem činio motor ekipe koja je godinu i po dana kasnije osvojila Kup šampiona u Bariju.

Na meč protiv njemačkih “jarčeva” došlo je tada oko 80.000 ljubitelja fudbala, atmosfera je bila sjajna, ali u prvom poluvremenu niko nije uspio da razgali publiku. Ipak, u nastavku je to učinio, ko drugi nego Genije. Na centaršut Dragana Stojkovića Piksija iz kornera reagovao je Savićević i trzajem sproveo loptu u mrežu za delirijum na tribinama.

I tek što je komentator Milojko Pantić završavao rečenicu o prvom pogotku, opet je na scenu stupio brzonogi Crnogorac. Ovoga puta Dejo je izazvao pravi zemljotres u ulici Ljutice Bogdana. Uzeo je loptu, zalomio sa desne strane, šutirao i silovitim udarcem savladao nemoćnog golmana Ilgnera.

Tribine su se doslovno zatresle, a publika je u delirijumu skandirala “Dejo, Dejo!”. Ostaće i vječito upamćen komentar Milojka Pantića – “Takvog majstora Evropa nema!”.

Nakon velikih 2:0 u Beogradu Zvezda je jako loše odigrala u Kelnu, izgubila sa 3:0 i nije prošla dalje. Kasnije je sam Savićević evocirao uspomene na taj događaj i lijepo opisao šta se tačno dogodilo.

“Posle velikih 2:0 u Beogradu, kada sam ja postigao dva gola, mi nismo otišli u Keln na međunarodnu utakmicu, nego na izlet. To je bila lijepa šoping tura. Običan vašar i to nam se obilo o glavu. Da nije bilo tog Kelna, ne bi bilo ni Barija. Posle te utakmice promijenila se organizacija kluba. Kao što rekoh, svačega je bilo u Kelnu. Bili smo u istom hotelu sa navijačima i prijateljima kluba. Velika gužva, nismo bili koncentrisani. Tada smo dobili lekciju iz koje smo svi mnogo naučili. Od tada nas je klub “blindirao”. I godinu dana kasnije smo bili šampioni Evrope”, objasnio je jednom prilikom Savićević.

Nedugo nakon meča sa Kelnom Savićević je od strane navijača prozvan “Genije”, a taj naziv pratio ga je kasnije stalno kroz karijeru i on ga je opravdao gdje god da je igrao.