Svi kapaciteti stadiona crnogorskih prvoligaša malo veći od zagrebačkog Maksimira!

0
72
Foto: FK Sutjeska

Kada se saberu kapaciteti svih stadiona na kojima igra deset crnogorskih fudbalskih prvoligaša dolazi se do cifre od 43.364 mjesta za sjedenje. Svega osam hiljada više nego što ima kapacitet stadiona zagrebačkog Dinama – Maksimir!

Prema podacima koji se mogu naći na zvaničnim sajtovima naših klubova, najveći kapacitet ima stadion Budućnosti – 11.080 mjesta.

Ako pogledamo ostale fudbalske objekte, nećemo vidjeti ništa bolju sliku, naprotiv. Stadion Rudara je nedavno renoviran, dobio je nove stolice i trenutno je treći po veličini u državi sa kapacitetom od 5.140 mjesta.

Stadion Sutjeske u Nikšiću trenutno ima kapacitet od 5.214 mjesta, ali treba uzeti u obzir činjenicu da je rekonstrukcija stadiona kraj Bistrice u toku i da će kapacitet biti sigurno veći kada bude dovršena zapadna tribina.

Kapaciteti stadiona crnogorskih prvoligaša:

FK Budućnost, stadion pod Goricom – 11.080

FK Sutjeska, stadion kraj Bistrice – 5.214

FK Rudar, stadion pod Golubinjom – 5.140

FK Mornar Bar, stadion SRC Topolica – 5.000

FK Podgorica, stadion DG arena – 4.300

FK Zeta, stadion „Trešnjica“ – 4.000

FK Iskra, stadion „Braća Velašević“ – 2.500

FK Jezero, stadion Gradski – 2.500

FK Dečić, Tuško polje – 2.000

FK Petrovac, stadion pod Malim brdom – 1.630

Ukupan kapacitet – 43.364 mjesta.

Zbirni podatak nije za ponos, ali je svakako za duboko razmišljanje. Ono što još više zabrinjava jeste stanje u kojima se nalaze ti fudbalski objekti. Stadion pod Goricom, na kome igra i naša reprezentacija, jedina je svijetla tačka, mada ni on, u poređenju sa ostatkom Evrope, ne može se nazvati modernim ni savremenim.

Gledajući stadione u Crnoj Gori, odnosno zdanja na kojima nastupa naših deset prvoligaša, previše razloga za ponos nemamo. Naročito kada se sabere koliko ljubitelja fudbala posjećuje utakmice prve lige…

Zaostajemo za okruženjem, primjer za sve Slovenija

Ako pravimo poređenje sa okruženjem nećemo imati razloga za zadovoljstvo, mada fudbalska infrastruktura u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, takođe, nije na zavidnom nivou.

Ipak, treba se ugledati na Sloveniju. Oni imaju dva moderna stadiona, „Stožice“ u Ljubljani (16.038) i „Ljudski vrt“ u Mariboru (12.702), koji su izgrađeni po uzoru na najsavremenije objekte širom Evrope i čini se da bi upravo takvi stadioni, ne velikih kapaciteta, bili idealno rješenje za Crnu Goru.