Stela Velš – žena u tijelu muškarca

0
35
Foto: AP

Stela Velš američko je ime poljske atletičarke Stanislave Valasijević koja je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1932. godine osvojila zlatnu medalju na 100 metara.

Stanislava je kao mala sa roditeljima došla u Ameriku gdje je rano počela da se bavi atletikom, trčanjem naročito i to veoma uspješno.

Iako je bila već zapažen atletičar, kao suviše mlada za američko državljanstvo nije mogla očekivati učešće u olimpijskom timu. Pridružuje se Sokolskom sportskom društvu Poljaka emigranata u Klivlendu. Tako stiže i u Poljsku gdje postaje član olimpijskog tima za Igre 1932. godine.

Ostaje u Americi kao poljska državljanka, a 1936. na Olimpijskim igrama ne uspijeva da odbrani zlato. U bogatoj karijeri postigla je 51 rekord Poljske, 18 svjetskih i osam evropskih.

Za boksera Nila Olsona udala se 1947. već kao državljanka SAD. Poginula je 1980. od zalutalog metka našavši se slučajno u jednoj banci prilikom pljačke. Na autopsiji je ustanovljeno da Stela Velš ima muške polne organe, ali i neka ženska obilježja.

Povodom toga pokreće se dugogodišnja diskucija o brisanju sa spiska nosilaca medalja, ali kasnija savremenija ispitivanja pokazuju da je Stela imala obje kombinacije hromozoma XX i XY. Osobama sa takvim poremećajem ne može se odrediti biološki pol. Ta anomalija (mokaizam) biće kasnije mnogo puta na dnevnom redu raznih olimpijskih komisija.

Izvor: Olimpijski vekovnik