Šta čeka Budućnost i Sutjesku protiv Toršavna i Makabija?

0
73
Foto: UEFA.com

Nakon eliminacije Dečića i Podgorice u debitanstkim nastupima, Crnu Goru će u evropskim fudbalskim kupovima predstavljati Budućnost i Sutjeska.

Budućnost nije uspjela da se domogne drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona jer je od podgoričkog kluba bio bolji Helsinki i to sa ukupnih 7:1 u dvomeču, a Sutjeska je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu koneferncija eliminisala gruzijsku Gagru.

Tako su se dva naša najveća kluba našla zajedno u drugom kolu kvalifikacija za Ligu konferencija. Protivnik Budućnosti biće Toršavn sa Farskih ostrva, dok će Sutjeska imati težak posao protiv izraelskog velikana Makabija iz Tel Aviva. Podgoričani prvi duel igraju u gostima, dok će Sutjeska u prvom meču u Podgorici ugostiti Izraelce.

Toršavn

Još daleke 1904. godine na Farskim ostrvima osnovan je HB Toršavn, najuspješniji klub te zemlje i nacionalni prvak 22 puta. Ovaj klub je i prva asocijacija na fudbal, kada se o “bubamari” priča na Farskim ostrvima.

Ipak, njegov učinak na međunarodnoj sceni je jako skroman, a prvi nastup u Evropi Toršavn je zabilježio 1994. godine u Kupu pobjednika kupova.

Najveći domet ovog kluba je drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvi put se to desilo 2011. godine kada ih je eliminisao Salcburg, a onda i 2012. kada su izgubili od Malmea.

I sadašnji tim Toršavna je vrlo skroman, tu nema zvučnih imena, a izdvaja se centralni napadač Mikel Dal, najbolji strijelac i najbolji igrač tog tima. Tu je i drugi napadač Adrija Justinusen koji je najbolji asistent tima. Upravo će taj navalni dio ekipe biti i najveća opasnost po Budućnost.

Ipak, čini se da podgorički tima u ovaj duel ulazi kao favorit i jasno je da četa Mladena Milinkovića cilja treće kolo, pa bi ispadanje od ekipše sa Farskih ostrva definitivno bilo negativno iznenađenje.

Makabi Tel Aviv

Za razliku od Budućnosti, Sutjeska će imati daleko težu prepreku ispred sebe. Iako ne uspješan kao imenjak iz košarkaške sekcije, Makabi iz Tel Aviva, je svakako, fudbalsko ime za svako poštovanje.

Ovo je ujedno i najveći fudbalski klub iz Izraela osnovan još 1906. godine. Prvak države je bio 21 put, uz 23 osvojena nacionalna Kupa i jedini je klub koji nikada nije ispadao iz najelitnijeg ranga izraelskog fudbala.

Makabi ima jako zapažene rezultate u evropskim okvirima. U poslednjih dvadesetak godina izraelski tim često je uspijevao da se domogne grupnih faza evropskih takmičenja, a dva puta su bili u Ligi šampiona.

Prvi put 2005. godine kada su bili u grupi sa Bajernom, Juventusom i Ajaksom, a drugi pu 2016. kada su bili u grupi sa Čelsijem, Bazelom i Dinamom iz Kijeva.

Makabi je dosta uspješan i u Ligi Evrope gdje je zabilježio četiri nastupa 2012, 2014, 2017. i 2018. godine.

Što se tiče sadašnjeg tima Makabija, u njemu je nekoliko izuezetno iskusnih igrača, a najskuplji fudbaler ove ekipe je Jonatan Koen, 25-godišnji napadač koji ima državljanstvo Izraela i Poljske. Ukupna vrijednost ekipe po “Transfermarktu” procijenjena je na 18,8 miliona eura, dok je, recimo, vrijednost Sutjeske 3,43 miliona.

Makabi najčešće igra u veoma ofanzivnoj formaciji 4-3-3, pa će odbrana Sutjeske biti na mukama kada kapiten Šeran Jeini bude slao pasove prema napadačima, iskusnom Ben Haimu, Šeteru i Gereru.

Nakon prvih mečeva koji se igraju u četvrtak definitivno ćemo znati da li su Budućnost i Sutjeska spremni da zaplove brodom koji ih vodi u treće kolo.