Spilbergov omaž masakru u Minhenu

0
21
Foto: Facebook

Poznati reditelj Stiven Spilberg snimio je 2006. godine film “Minhen” kao omaž ubijenim sportistima u masakru počinjenom za vrijeme Olimpijskih igara u tom njemačkom gradu 1972.

Na OI u Minhenu 1972. teroristi palestinske militantne organizacije „Crni septembar“ upali su noću u olimpijsko selo i zarobili cio izraelski olimpijski tim. Tada je poginulo ukupno 11 Izraelaca – dva na licu mjesta, a devet u toku neuspjele akcije oslobađanja talaca.

Film zapravo rekonstruiše dramatične događaje posle ove tragedije i prati tajni odred Izraelaca koji su određeni da pronađu i ubiju 11 Palestinaca za koje se vjeruje da su izvršili masakr.

Erik Bana igra šefa Mosada (tajne izraelske službe), koji je zadužen da se osveti Palestincima i njihovom vođi, koji je planirao akciju. Priča je inspirisana istinitim događajima, a zasnovana je na brojnim izvorima, uključujući i sjećanja ljudi koji su učestvovali u samom događaju.

Pored Erika Bane, u filmu igraju i Danijel Krejg, Džefri Raš, Metju Kasovic, Mari Žoze Kroze, Šeron Aleksander, Hans Cišler i Kiran Hajnds.

Olimpijske igre u Minhenu bile su tema i Oskarom nagrađenog dokumentarnog filma „Jedan dan u septembru“ („One Day in September“) iz 2000. godine, kao i televizijske dramatizacije iz 1976. godine „21 Hours at Munich“.