Snaga maslinove grančice

0
32
Foto: Gensdecoeur.com

Kada su osnovane Olimpijske igre Grci su živjeli na jugu Balkana, nastanjivali su egejska ostrva i egejsku obalu Male Azije. Taj prostor se nazivao Helada, a njegovi stanovnici Heleni. Strogo uzevši, igre su prije bile panhelenske (svegrčke) nego međunarodne.

Olimpijske igre su bile svete igre, održavane na svetom mjestu i tokom svetog praznika – bile su religiozni čin u čast božanstva. Sportisti su učestvovali u igrama da bi služili bogu i nagrade koje su osvajali smatrano je da dolaze od boga. Pobjednik bi, kada bi mu na glavu bio stavljen vijenacispleten od grančica svete masline, dobio snagu za koju se vjerovalo da je posjeduje to drvo. Olimpijske igre su bile ukorijenjene u religiji.

Velika žrtva u Olimpiji prinosila se Zevsu ujutru trećeg ili srednjeg dana svetkovine igara, to jest odmah nakon punog mjeseca. Kulminaciju je predstavljalo klanje stotinu bikova čiji su butovi spaljivani u čast boga za koga se vjerovalo da životnu snagu crpi iz dima.

Od atleta se zahtijevalo da u svom gradu počnu da treniraju deset mjeseci prije početka igara.

Posljednjeg mjeseca bili su obavezni da doputuju u Elidu (četresetak kilometara od Olimpijade) i da tu vježbaju. Tog mjeseca sudije su bile zaokupljene raznim zadacima:diskvalifikovali su nespremne takmičare, provjeravali su njihovo porijeklo kako bi bili sigurni da su Grci i rešavali nesporazume što se tiče razvrstavanja muškaraca i dječaka, konja i ždrebaca.

Treninzi su bili čuveni po surovosti, atlete su morale da se pridržavaju strogo propisane ishrane, sprovode u djelo satirući režim vježbi i pokoravaju se svakoj riječi sudija.

Trgovci su dolazili vukući za sobom raznoliku robu. Svuda su bile postavljene tezge i dućani, podizani su šatori i barake, jer su samo zvanični delegati bili smješteni u veličanstvenoj gostinskoj kući poznatoj kao Leonideon. Ostali su spavali pod vedrim nebom.