Slađana Pejović za Indirekt: “Na nogama” sam podnijela infekciju čije posledice osjećam mjesecima kasnije

0
585
Foto: Privatna arhiva

Najbolja crnogorska atletičarka, Nikšićanka Slađana Pejović, suočila se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima nakon što joj je dijagnostikovan virus pod imenom Citomegalovirus, ali i Epštajn Barov virus.

Slađana je simptome osjetila tako što se zamarala tokom treninga misleći da je u pitanju koronavirus.

“Pandemija COVID-19 je poremetila ne samo mene nego sve sportiste u svijetu. Ali uprkos tome, uspjela sam da ostanem u jakom trenažnom procesu. Nakon višemjesečne agonije kroz koju sam prolazila tokom treninga, usled, za mene neubičajnog i sve teže podnošljivog zamaranja. Poslije Prvenstava Crne Gore u krosu sam shvatila da zapravo postoji neki problem. Odlučila sam da pođem na ljekarski pregled kako bih saznala da li se radi o infekciji Sar-Cov2. Međutim, utvrđeno je da sam ipak negativna na antitijela “korone” pa je tako isključena infekcija tim virusom. Ali dodatnim analizama je otkriveno postojanje virusne infekcije koju su izazvali Citomegalovirus (infekcija koja može da bude povezana sa komplikacijama na miokardu) i Ebštajn-Barov virus. Ultrazvučnim pregledom je ustanovljeno i lako uvećanje jetre koje je u vezi sa ovim virusnim infekcijama”, objasnila je Pejović za Indirekt.

Naša atletičarka kaže da je infekcija bila tu i da se ona sa njom borila ne znajući o koliko ozbiljnom problemu se radi.

“Jedan od mojih ljekara ne isključuje mogućnost da sam “na nogama” podnijela upravo ovu infekciju čije posledice osjećam nekoliko mjeseci nakon pojave prvih simptoma koje sam ignorisala, misleći da je riječ o prolaznoj slabosti, ali i u želji da se što bolje pripremim za takmičenje. U jeku najnapornijih treninga iz olimpijskog ciklusa. U subotu je bio plan da trčim zvanično Prvenstvo Crne Gore na 10 000 m gdje bih pokušala da istrčim normu koja iznosi 34:48,85 što bi mi omogućilo učešće na 24. Kupu Evrope na 10.000 m koji se održava 5 juna u Londonu, ali nije sve po planu”.

Sada je pred Slađanom period oporavka.

“Kako bih se što prije oporavila i vratila treninzima narednih dana predstoje mi tretmani detoksikacije jetre koje mi je preporučila doktor medicinskih nauka i imunolog Vjeroslava Slavić iz Instituta “Dr Simo Milošević”. Ovoj izuzetnoj ženi i stručnjaku dugujem beskrajnu zahvalnost. Očekujem da će mi Atletski savez Crne Gore i Crnogorski olimpijski komitet izaći u susret i pokriti troškove tretmana koji mi je prepisala dr Slavić, a s kojom sam stupila u kontakt preko zajedničkih prijatelja”, zaključila je crnogorska dugoprugašica.