Sarajlija koji je zaustavio svjetske prvake

0
36
Foto: Reuters

Fudbaleri Švajcarske priredili su sinoć veliko iznenađenje plasmanom u četvrtfinale Evropskog šampionata.

Odlični Švajcarci eliminisali su aktuelnog svjetskog šampiona Francusku i to nakon velike drame i penala, a rezultat u regularnom toku bio je 3:3.

Osim fudbalera, velike zasluge za trijumf idu i selektoru Švajcarske, rođenom Sarajliji Vladimiru Petkoviću, koji je odlčno vodio ovaj meč, kao i sve ostale na Evropskom šampionatu.

Regularni tok meča završen je rezultatom 3:3, a Francuzi su u jednom momentu imali velikih 3:1. Ipak, Švajcarci se nijesu predavali, Petković je izvršio odlične izmjene, a posebno se pokazao Mario Gavranović koji ej pogodio za 3:3.

Švajcari će u četvrtfinalu snage odmjeriti sa Špancima i sigurno je da će i u tom meču imati šta da kažu.

Podsjetimo, Petković je fudbalsku karijeru počeo u omladinskim selekcijama Igmana s Ilidže, a s 15 godina prešao je u Sarajevo. U Bordo klubu je i započeo bogatu igračku karijeru i bio član šampionske generacije 1985, a kopačke o klin je okačio 1999. godine.

Najviše nastupa zabilježio je igrajući za Čur 97 i Belinconu, gdje je započeo i svoj trenerski put. Nakon toga je kao trener vodio Malkanton, Lugano, Jang Bojs, Samsunspor, Sion i Lacio.

Prije sedam godina preuzeo je reprezentaciju Švajcarske s kojom je prošao grupnu fazu i na Euru 2016. i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.