Robin Gosens – njemačko čudo sa kraćom nogom

0
120
Foto: Getty/Phillip Guelland

Juče su fudbaleri Njemačke u Minhenu savladali Portugal sa 4:2 u drugom kolu grupe F Evropskog prvenstva, a jedan momak, Robin Gosens, bio je u centru pažnje.

Iznudio je autogol, asistirao za gol Kaja Haverca, na kraju i sam glavom postigao četvrti pogodak za tim. Na početku mu je poništen akrobatski gol jer je njegov saigrač bio u ofsajdu.

Njegov životni i fudbalski put je neobičan, a njemački mediji Gosensa veličaju kao “dio slagalice koji je nedostajao toj reprezentaciji”.

Kao sin Holanđanina i Njemice, rastao je u Emerihu na Rajni, tik uz holandsku granicu. Sa 18 godina još je igrao praktično seoski fudbal, kad ga je slučajno vidio skaut holandskog Vitesea. Karijeru je gradio i u Dodrehtu i Heraklesu, a onda za nešto više od milion eura 2017. godine prešao u Atalantu, gdje se pokazao kao jedan od bekova najopasnijih po gol protivnika.

Prvobitni plan bio je da postane policajac, baš kao i djed.

“Ali njegova prijava nije prošla jer su mu noge različite dužine. Sada su te noge na meti svih kamera”, piše na portalu ARD. “Pored fudbalske karijere, studira psihologiju. Dok mnoge kolege u bazi njemačke reprezentacije igraju plejstejšn, Gosens čita knjige.”

Brojni njemački mediji su nakon ove partije nadugo i naširoko pisali o Gosensu i praktično se utrkivali tekstovima, a ovaj 26-godišnji momak apsolutno je zaslućio svojih pet minuta slave.