Prvi politički ispad pred OI 1900: Član MOK-a tražio da Jevreji ne učestvuju na Igrama

0
22
Foto: Olympic.org

Politika i sport ne bi smjeli da idu zajedno, ali su često kroz istoriju, ali i danas, bili usko povezani.

Gledajući istoriju Olimpijskih igara često se dešavalao da politika bude jača od sporta, da pojedine zemlje ne učestvuju na Igrama, ili im je zabranjeno, iz nekog političkog razloga, a prvi takav ispad desio se još 1900. godine prije OI u Parizu.

Tada je član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), mađarski plemić grof Andraši, tražio da se u Olimpijsku povelju unese klauzula koja bi Jevrejima zabranjivala učešće na Igrama.

On je tražio i da se iz MOK-a isključi njegov zemljak Ferenc Kemenj, mađarski Jevrej rođen i sahranjen u Somboru. Na svu sreću takva ideja nije prošla, pa umjesto Kemenjija i zabrane Jevrejima, grof Andraši je otišao iz MOK-a.

Ipak, Andrašijev zahtjev pred OI u Parizu nije bio jedini politički problem. Godinu dana ranije došlo je do britansko-francuskog oružanog sukoba, pa su svi odnosi između dvije zemlje bili prekinuti.

Do samog početka Igara u Parizu nije se znalo da li će Britanci doputovati, ali, oni su ipak došli. Svi susreti sportista dvije zemlje bili su praktično na ivici sukoba.

Policija je na tim OI imala pune ruke posla, a na kraju se sve završilo bez većih posledica.

Izvor: Olimpijski vekovnik/Čedomir Šoškić