Prijeti li crnogorskim sportistima ruski scenario?

0
20
Foto: Twitter

Usklađivanje pravnih akata sa Svjetskom anti-doping agencijom (WADA) napravilo je veliki problem Crnoj Gori, odnosno našim sportistima.

WADA je prije deset dana je objavila da Nacionalne anti-doping agencije Crne Gore, Rumunije i Tajlanda, kao i Sjeverne Koreje i Indonezije, nisu u potpunosti primijenile verziju Svjetskog anti-doping kodeksa za 2021. godinu u svojim pravnim strukturama.

Zato je ostavljen rok od 21 dan da se pravna akta usklade sa kodeksom WADA, jer bi u suprotnom moglo da dođe do suspenzije sportista iz međunarodnih takmičenja.

Sada se postavlja pitanje da li Crnoj Gori prijeti scenario koji je doživjela Rusija kada su njeni sportisti, doduše zbog sistematskog dopinga, suspendovani, a na Olimpijskim igrama ta zemlja nije mogla da nastupa pod jednakim uslovima kao svi ostali sportisti, odnosno pod imenom i zastavom svoje zemlje.

Bivši direktor Uprave za sport i mlade Vasilije Lalošević tvrdi da je bilo potrebno uskladiti Zakon o sportu sa krovnim dokumentom WADA, kao i da je bio u komunikaciji sa Emilijanom Simonelijem, jednim od funkcionera te organizacije.

Ono što je najgore u cijeloj ovoj situaciji, jeste činjenica da bi naši sportisti mogli žestoko da ispaštaju i da ni krivi ni dužni budu na margini i izostavljeni sa velikih zakmičenja.

Jedan od scenarija, u slučaju da dođe do neke vrste suspenzije, jeste i nastupanje pod neutralnom zastavom na velikim takmičenjima, kao što je bio slučaj sa Rusijom.

Ionako skromna sportska infrastruktura, organizacije bez puno finansijske moći i sportisti koji često nemaju normalne uslove za treninmg, mogli bi da dožive još veći ponor i krah u slučaju da dođe do suspenzije.

To bi bio ogroman udarac za naš sport, za Olimpijskim komitet, ali i za svaku sportsku organizaciju u Crnoj Gori.

Ostaje da se vidi kakav će scenario na kraju biti, a svi se nadamo da će biti izbjegnuto ono najgore.