Preminuo Miodrag Skale Gvozdenović

0
63

Proslavljeni odbojkaški reprezentativac Miodrag Skale Gvozdenović, po mnogima najveći nikšićki sportista svih vremena preminuo je u Subotici u 77. godini.

Gvozdenović je rođen 19. septembra 1944. u Nikšiću, gdje je u OK Sutjeska počeo odbojkašku karijeru. Od 1965. do 1968. bio je član Bosne iz Sarajeva, a zatim prelazi u Spartak iz Subotice. Sa Spartakom iz Subotice osvojio je titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1974/1975, a zatim i treće mesto u Kupu evropskih šampiona 1976.

U reprezentaciji Jugoslavije osvojio je kao kapiten broznanu medalju na Evropskom prvenstvu 1975, zlatne medalje na Mediteranskim igrama 1967. i 1975. i jednu srebrnu (1974.) i pet bronzanih (1970, 1971, 1973, 1975. i 1976.) medalja na Balkanskim prvenstvima.

Popularni Skale je za reprezentaciju Jugoslavije na tri Evropska prvenstva (1967, 1971. i 1975.) odigrao 25 utakmica i 11 utakmica na Sjvetskom prvenstvu 1970. Igrao je i na Univerzitetskim igrama 1973.

Dva puta je proglašavan za najboljeg igrača u Evropi, što je istovremeno značilo i najbolji na svijetu. 

Igračku karijeru je završio u Bosni iz Sarajeva, gdje je i počeo trenersku karijeru. Trenirao je i Spartak iz Subotice, zatim je radio kao nastavnik fizičke kulture, a potom do penzionisanja radio kao profesor za sport i fizičku kulturu na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Dobitnik je Specijalne povelje Opštine Nikšića 2015., nagrade Sportista godine 1975. u Subotici, Oktobarske nagrade Subotice 1975,  zlatne značke Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije i mnogih drugih priznanja i nagrada.

Miodrag Skale Gvozdenović će prema posljednjoj želji biti kremiran i sahranjen u Nikšiću

OD VARDARSKE ULICE DO NAJBOLJEG NA SVIJETU

“Skale je bio nosilac igre i kapiten Vardarske ulice, ali i škole, kasnije Gimnazije koju je pohađao. Jednako dobro igrao je fudbal, odbojku, košarku, stoni tenis, rukomet, a što je posebno interesantno, bio je član lokalnih klubova u svim ovim sportovima. Dešavalo se da u jednom danu igra i za rukometnu i košarkašku ekipu Sutjeske, da bi sjutradan bio u dresu odbojkaškog kluba.” piše Dragan Bobi Perović u monografiji Velikani crnogorskog sporta.

“Koliko je Miodrag Gvozdenović bio kvalitetan igrač, čovjek bez kojeg se godinama nije ni mogla zamisliti naša najbolja selekcija,najbolje svjedoči podatak da je dres sa državnim grbom nosio na preko 300 utakmica. To nije pošlo za rukom ni jednom drugom sportisti ne samo u Jugoslaviji, već i šire. Učesnik je čak četiri prvenstva Evrope, u Pragu, Rimu, Beogradu i Istanbulu, a dva puta je proglašavan za najboljeg igrača u Evropi, što je istovremeno značilo i najbolji na svijetu. Skale je posebno bio poznat po jakom i preciznom smeču, a kako je to opisao jedan novinar, to su bili “gromovi sa mreže“. Koliko je bio dobar igrač govori i podatak da je 1974. godine u rumunskom gradu Kostanci nosio dres reprezentacije svijeta u susretu sa domaćinom.

“Jedino mi je žao što nikada nijesam učestvovao na Olimpijskim igrama, a imali smo nekoliko šansi da se tamo plasiramo – kaže Skale. Jednom smo bili zaista veoma blizu tog cilja, ali nas je u odlučujućem meču savladala Italija sa 3 : 2 u setovima, a bila je bar pet puta slabija od nas”.

Interesantan je i događaj koji se desio prilikom šampionata Evrope u Istanbulu. U pauzi između dvije utakmice, na treningu, naši reprezentativci su se rekreirali igrajući fudbal. Naravno, Skale je vodio glavnu riječ i potezima oduševljavao malobrojne znatiželjnike. U publici su bili i predstavnici fudbalskog kluba Galatasaraj i oduševljeni onim što su vidjeli, prišli su Gvozdenoviću sa blanko ovjerenim čekom da potpiše ugovor sa ovim poznatim turskim fudbalskim prvoligašem, a sam da upiše cifru za transfer. Skale je to, naravno, glatko odbio, mada mu je novčanik bio poluprazan.”