Pogled koji je odnio zlato

0
39

Trenuci čine šampiona, trenuci donose radost, ali isto tako, trenuci su dovoljni da nestanu snovi o medalji.

Gejl Divers, olimpijska pobjednica u trci na 100 metara, najveća je tragičarka XXV olimpijskih igara u Barseloni. Ona je pred prepunim tribinama veličanstvenog stadiona “Monžuik” bila nadomak novog velikog trijumfa.

Zlatna medalja u finalnoj trci na 100 m s preponama bila je tu, takoreći na dohvat ruke. Trebalo je načiniti još samo jedan mali napor, preskočiti poslednju preponu pred ciljem i drugo zlato sijalo bi na grudima tamnopute ljepotice.

Cio stadion je već bio na nogama da slavi novu olimpijsku pobjednicu, preostala je još jedna prepona, dlanovi su bili spremni da pozdrave šampionku.

A Gejl Divers je pred tom poslednjom preponom pogledala preko ramena. Da li je željela da u tih nekoliko sekundi provjeri gdje su joj rivalke ili je portažila nekog samo njoj znanoj u publici.

Noga je zakačila preponu. Amerikanka se zanijela, pokušala da povrati izgubljenu ravnotežu, ali sve je bilo uzalud.

Prva kroz cilj prolazi Grkinja Paraskevi Patulidu, Monžuik je zanijemio. Grkinja ne vjeruje svojim očima, pogledom traži potvrdu svojih najsmjelijih nadanja: da li je istina da je pobjednica?

Nevjerice više nema, sve se stišava. Trka je završena. Tragična junakinja odlazi u svlačionicu, a neočekivana olimpijska pobjednica donosi svojoj zemlji prvu zlatnu medalju u ženskoj atletici od osnivanja olimpijskih igara modernog doba.

Kao da je Patulidu uz zemljaka Pirosa Dimasa (zlato u dizanju tegova), najavila povratak grčkih sportista na olimpijsku scenu. Grčka će od 1992. godine osvajati sve više medalja.