Poddurmitorski kraj dobio novu sportsku manifestaciju

0
31
Foto: Durrador

Grupa nikšićkih sportista i zaljubljenika u trčanje kroz prirodne predijele, nedavno je na Žabljaku organizovala trku sa preprekama, prvu takvog tipa u državi, pod nazivom “Durador”. Prolazeći stazom dugom 15 kilometar, kroz živopisni krajolik poddurmitorskog kraja, takmičari su morali da savladaju 23 različite prepreke.
Kako je pojasnio jedan od organizatora trke, Srđan Nikolić, kao nekadašnji i sadašnji profesionalni sportisti, te učesnici brojnih trka sličnog tipa u regionu došli su na ideju da nešto slično organizuju i na Žabljaku. 

“Vođeni činjenicom da bi to bila prva sportska manifestacija tog tipa u Crnoj Gori i jedinstvenim potencijalom Nacionalnog parka Durmitor ubrzo su ideja i želja postale realnost. Start, a ujedno i cilj trke bio je  na gradskom stadionu u Žabljaku. Dalje nas je staza vodila prema naselju Pitomine odakle se, prolazeći pored Barnog jezera, nastavljala dionicom dugom četiri kilometra do Zminjeg jezera. Izlazeći iz Zminjeg jezera nastavljali smo potokom i prilično zahtjevnim terenom do Crnog jezera, koje se u najužem dijelu preplivavalo i nastavljali dalje prema nekadašnjem vojnom odmaralištu odakle smo dolazili do poslednje etape i povratka na gradski stadion i cilj”, kazao je Nikolić.

Kako je istakao, na ovogodišnjoj prvoj trci učestvovalo je blizu 100 takmičara. 

“Možemo da se pohvalimo da je trka imala internacinonalni karakter, pa smo pored učesnika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine imali i takmičare iz Španije, Portugala i Sjedinjenih Američkih Država, na šta smo posebno ponosni, jer je to dokaz da je naš glas otišao daleko izvan granica naše Crne Gore”, zadovoljno je naglasio Nikolić.

Posebnu zahvalnost Nikolić je izrazio i prema Nacionalnim parkovima Crne Gore, Nacionalnom parku Durmitor, Opštini Žabljak i Opštini Nikšić. Na kraju, Nikolić je poručio da budućnosti imaju u planu da trka ovog tipa postane sportski brend Crne Gore. 

“U toj namjeri biće nam potrebna podrška svih ljudi koji prepoznaju naš projekat kao značajan za promociju sporta kao i potencijala Crne Gore i Nacionslnog parka Durmitor”, zaključio je Nikolić. 

POŠALJI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime