Planina je njen drugi dom: Svetlana osvaja vrhove i brani prirodu

0
540
Foto: Privatna arhiva

Rođena je pored mora, tačnije u Kotoru, gdje je odrasla i provela veći dio svog života. Ipak, česti boravci na selu usadili su joj ljubav prema planini, pa našoj sagovornici Svetlani Golović nije bilo teško ni da zavoli planinarenje.

Već dugi niz godina je član nikšićkog PSD „Javorak“ i za to vrijeme osvojila je brojne planinarske vrhove i doživjela prelijepe avanture koje joj ne daju da svoju misiju prekine, i ako je zbog situacije sa virusom korona morala, kao i mnoge njene kolege, da trenutno napravi malo dužu pauzu.

“Kao neko ko je rođen ,,na moru” i veći dio života proveo pored mora dosta kasno sam se okrenula planinarenju. Možda su i proradila drobnjačka krvna zrnca s obzirom da mi je majka iz Donje Bukovice i da sam ljetne raspuste kao dijete provodila podno Durmitora”, ističe Svetlana u razgovoru za naš portal.

Teško je u velikom broju ekspedicija izdvojiti omiljenu, ali svakako da je osvajanje najvećeg vrha Evrope bio izazov koji će ostati u najljepšem sjećanju.

“Svaka ekspedicija nosi posebne utiske, najčešće lijepe pa i ako se nije ispeo vrh, jer nije vrh jedini cilj planinarenja. Da izdvojim kao najdražu, ekspediciju Elbrus 2017. god., kada je nas 19 članova ,,Javorka” stajalo na najvisočijoj tačci Evrope”, navodi naša sagovornica koja se svojevremeno kao student istorije i geografije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću bavila i speleologijom.

Durmitor je najveći krivac zašto je naša sagovornica zavoljela planinu, a Ceca je prošlog ljeta uspješno završila i misiju osvajanja svih 48 vrhova Durmitora većih od 2.000 metara.

“Kažu ,,svuda pođi, kući dođi”, to je za mene Durmitor. Sa tom planinom je posebna emocija. Priča da se ispenje svih 48 vrhova visočijih od 2000 m.n.v. došla je sasvim spontano, nije bilo ni utrkivanja sa vremenom, prosto jedna avantura sa ispunjenim ciljem”, skroman odgovor nam daje jer nije zvanično zabilježeno da je nekoj dami to uspjelo prije nje.

I ako je korona mnogima promijenila život i planove, o odustajanju naravno da ne razmišlja, a najveća želja joj je Lenjinov vrh.

“Planiram da dok god budem mogla budem po planinama. Ostao je Lenjinov vrh u Kirgistanu kao neuspjeh iz 2019. godine, pa se nadam da će mi se ukazati prilika da ponovo otputujem u tu prelijepu zemlju i ako Bog da ispenjem vrh”, navodi Svetlana koja je i ekološki aktivista i uvijek je dio akcija kada se brani prirodu.

“Puno vremena provodim u prirodi, dosta se toga ružnog vidi, naše nemarnosti, nebrige, a kod većine ljudi i ravnodušnost prema uništavanju životne sredine. Planina, rijeka, šuma, divlje životinje bez kojih je ta životna sredina nepotpuna, zaslužuju da se zauzmemo za njih, da ne damo planine u vojne poligone, rijeke u cijevi, šume u drvnu građu a divljač da se dovodi do granice opstanka”, zaključuje naša sagovornica.