Ovako je pisala “Luča” o Crnoj Gori i Olimpijskim igrama: Nijesu li Fundina i Vučji do isto što i Maraton i Plateja za Grčku?

0
73
Atina, Olimpijske igre 1896, Foto: Facebook

U susret Olimpijskim igrama koje će ovog ljeta biti održane u Tokiju, Indirekt vam donosi zanimljive priče o najstarijem sportskom događaju na svijetu i najvećoj smotri sporta uopšte u istoriji čovječanstva.

Za početak, podsjetićemo se kako je to izgledalo prije više od 100 godina u Crnoj Gori. Naša zemlja postala je suverena još 1878. na Berlinskom kongresu, ali nikako nije uspijevala da izbori učešće na Olimpijskim igrama.

O potrebi da se učestvuje na Olimpijskim igrama pisao je i književni list “Luča” u junskom izdanju iz 1895. godine, samo godinu dana nakon osnivanja Međunarodnog olimpijskog komiteta.

“Crna Gora s pravom uživa svjetski glas za svoje junaštvo. Crna Gora koja je srodna Grčkoj po krvi, po vjeri, po naravi, po običajima, po klimatu, po temperamentu, po patriotizmu, po junaštvu. Bi li bilo pravo da ostane neutralna u toj izvanrednoj svečanosti koje se s najvećim zanosom primaju i nude Amerikanci i cio ostali svijet?”, piše “Luča” i dodaje:

“Crna Gora – nova Sparta – bi li bilo pravo da ne sudjeluje na toj svečanosti koja će biti na zemljištui stare Sparte? Nijesu li Fundina i Vučji do za Crnu Goru isto što i Maratonsko polje i Plateja za Grčku? Nije li crnogorski guslar grčki Omir? Crnogorci – novi Spartanci – bi li bilo pravo da se pokažu slabim prema svečanosti potoimaka starih Spartanaca? Ne, doista. Nije li Crnogorcima najmilija igra : bacanje kamena s ramena, hrvanje, skakanje, trčanje, narodno horo i tako dalje? Nije li sve to bila najmilija igra starih Grka?”.

Crna Gora je prvi put kao samostalna država učestvovala na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu, a na Zimskim olimpijskim igrama debitovala je 2010. godine u Vankuveru.

Prvu, a za sada i jedinu medalju na Olimpijskim igrama za našu zemlju osvojile su rukometašice u Londonu i to 2012. godine. Tada su se “Lavice” okitile srebrom.