Organizatorka Olimpijskih igara zapalila šumu

0
38

Javni tužilac u Atini pokrenuo je istragu povodom šumskog požara koji se dogodio u gradskom naselju Filotei, a koji se desio tokom Olimpijskih igara 2004. na privatnoj svečanoj žurci upriličenoj za državnike i druge zvaničnike koji su prisustvovali otvaranju i početku ovih Olimpijskih igara.

Gala-večeru sa velikim vatrometom tokom kojeg je ispaljeno tri i po tone pirotehničkih raketa, priredili su u svojoj kući predsjednica Organizacionog komiteta Igara Jana Angelopulos – Daskalaki i njen bogati suprug Teodoros Angelopulos, grčki “kralj čelika”. Od požara je izgorelo 10 ari gradske šume, a desetine vatrogasaca je uspjelo da spase okolne kuće. Uzrok požara je u grčkim medijima bio prikriven više od 24 sata, dok se vijest nije pojavila u stranim medijima.

Najtiražniji grčki list, opoziciona “Ta Hea” pisala je kako je premijer Kostas Karamanlis “ogorčeno napustio večeru” kada je obaviješten šta je izazvalo požar, a nezadovoljstvo je domaćici izrazila i predsjednica centralne atinske opštine Atina Dora Bakojani.