OI u Atlanti prvi put bez pomoći države

0
21
Sa otvaranja OI u Atlanti

Po prvi put na Igrama u Atlanti 1996. gopdine primijenjen je princip prema kojem je kompletna organizacija događaja finansirana bez pomoći državnih ili gradskih fondova, odnosno troškovi su pokrivani od prodaje ulaznica, reklama i iz privatnih izvora.

Takav način finansiranja organizatorima je nakon “svođenja računa” donio materijalnu dobit, ali i zamjerke na račun pretjerane komercijalizacije Igara koja nije u skladu sa duhom i idejama međunarodnog olimpijskog pokreta.

Olimpijske igre u Atlanti održane su od 19. jula do 4. avgusta 1996. godine uz učešće 10.318 sportista (3.512 žena) iz 197 zemalja, koji su se takmičili u 26 sportova.

Sportovi: vodeni sportovi (plivanje, skokovi u vodu, sinhrono plivanje, vaterpolo) atletika, badminton, bejzbol, biciklizam, boks, veslanje, gimnastika, dizanje tegova, jedrenje, kajak i kanu, konjički sport, košarka, mačevanje, moderni petoboj, odbojka, rvanje, rukomet, softbol, stoni tenis, streličarstvo, streljaštvo, tenis, fudbal, hokej na travi i džudo.

POŠALJI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime