Održan prvi šampionat Crne Gore u mačevanju

0
139
Foto: Kendo savez Crne Gore

U nedjelju 26.12.2021 u SC Morača u Podgorici održan je prvi Šampionat Crne Gore u mačevanju.

Na njemu je uzelo učešće dvadetetak takmičara Mačevalačkog kluba Budućnost, koji već blizu dvije godine radi kao sekcija pri Kendo klubu Budućnost.

“Ovim smo upisali istoriju crnogorskog sporta, i pokazali da se olimpijsko mačevanje nezaustavljivo razvija u Crnoj Gori. U prilog tome govori i nedavno osvojena prva internacionalna medalja od strane našeg takmičara Filipa Đuraškovića u konkurenciji pionira u Beogradu. Na „Šampionatu Crne Gore“ imali smo takmičare u svim uzrastima. U mlađim pionirima šampionat je osvojio Stefan Đurašković pobijedivši u neizvjesnom finalu Davida Dudića. U starijim pionirima kao i u kadetima dominirao je Filip Đurašković, a srebrni su bili Lazar Perović u pionirima i Vukas Vukčević u kadetima. U konkurenciji seniorki prvakinja Crne Gore je Iva Đuričković, dok je vicešampionka Snežana Milačić. Šampion Crne Gore u seniorskoj konkurenciji je Timotije Smolović”, naveli su organizatori.

Mačevanje je olimpijski sport od prvih modernih olimpijskih igara još daleke 1896. Kod nas se trenira od marta 2020 godine I to kao sekcija u okviru Kendo kluba Budućnost, a uskoro i kroz samostalno registrovani mačevalački klub Budućnost.

U okviru kluba ističu da postoje jasni planovi za širenje mačevanja na druge gradove u Crnoj Gori. Osim Podgorice mačevalačke klubove očekujemo uskoro u Bijelom polju I Nikšiću, a moguće i na Cetinju ili Budvi. Time će se tokom naredne godine realizovati stvaranje Mačevalačkog saveza Crne Gore.