Odlični nastupi u Beogradu: Pešićev rezultat u sedmoboju drugi na svijetu

0
24
Foto: Atlex

U Beogradu je 6. i 7. februara 2021. godine održano otvoreno prvenstvo Srbije za seniore u dvorani na kome su nastupili atletičari iz AK “Lim”, “Mornar”, “Podgorica”, “Dionis” i “Rudar”.

Darko Pešić, reprezentativac Crne Gore i član AK “Lim” iz Berana, takmičio se u sedmoboju i postavio je tri rekorda Crne Gore za seniore. Pešić je prvog dana u skoku u dalj skočio 7,24 metara što je 12 centimetara više od dosadašnjeg rekorda koji je bio u njegovo vlasništvu. Takođe, Pešić je i u skoku u vis popravio sopstveni rekord Crne Gore koji sada iznosi 208 centimetara ( do sada bio 202cm). Pored ove dvije discipline Pešić je 60m istrčao za 7,19 sekundi, dok je kuglu bacio 16,69 metara, što su takođe njegovi najbolji rezultati u karijeri.

Drugog dana Pešić je u prvoj disciplini 6 0m prepone ostvario rezultat 8,12 sekundi, dok je motku skočio 4,60 m i istrčao 1000 m sa rezultatom 2:43,47, što je ukupno 6036 bodova i novi rekord Crne Gore u sedmoboju. Dosadašnji rekord je bio u njegovom vlasništvu i iznosio je 5984 boda koji je postigao 2017. godine u Beogradu. Ovo je trenutno u svijetu drugi rezultat , tako da Pešiću se sa pravom daje šansa da se na 35. Evropskom prvenstvu u dvorani koje se odrzava od 4. do 7.marta u Torunu u Poljskoj umiješa u borbu za medalju.

Marija Vuković članica AK “Podgorica” popravila je rekord Crne Gore za seniorke u dvorani sa rezultatom 193 cm. Dosadašnji rekord iznosio je 192 cm i bio je u njenom vlasništvu koji je postavila u Istanbulu 2019. godine. Marija, se može smatrati sigurnim učesnikom Evropskog prvenstva u dvorani iako je norma jača za 3 cm. Razlog za to je što joj trenutno ovaj rezultat to obećava zbog nedovoljnog broja već postignutih normi. Svakako, Marija će pokušati da skoči tu visinu u naredna dva takmičenja i tako ne dovede u pitanje učešće. Norma za Evropsko takmičenje u dvorani je i norma za Olimpijske igre.

Ljiljana Matović, članica AK “Dionis” iz Bara, izjednačila je sopstveni rekord u troskoku sa rezultatom 12,60 m.