Norveška hoće da bojkotuje Mundijal zbog velikog broja poginulih radnika na stadionima u Kataru

0
16
Foto: Eurosport

Fudbalska reprezentacija Norveške spremna je da bojkotuje Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine zbog masovnog kršenja ljudskih prava i velikog broja poginuloh radnika koji učestvuju u izgradnji stadiona.

Reprezentativci Norveške izašli su na teren uoči utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Gibraltara s posebnim majicama na kojima je pisalo “Ljudska prava, na terenu i van njega”.

Poruka je došla nakon što je britanski “Guardian” objavio porazne brojke o smrti više od 6.500 migrantskih radnika na izgradnji infrastrukture za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Oni su naveli da je više od 6.500 migrantskih radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Šri Lanke i ostalih zemalja preminulo u Kataru od kada je ova zemlja prije 10 godina dobila organizaciju Svjetskog prvenstva, a iako se i ranije upozoravalo na opasnost o kolateralnoj ljudskoj šteti, tamošnje vlasti nijesu previše marile za upozorenja.

S tim u vezi, iz Norveške je stigla jasna poruka, a sada su spremni da odu i korak dalje i bojkotovati Mundijal.

Rasprava na tu temu se odvijala i u Norveškom parlamentu, a prema anaketama, čak 50 populacije u skadninavskoj zemlji podržava bojkot Svjetskog prvenstva, dok iz fudbalskog saveza traže druga rješenja kako bi iskazali nezadovoljtsvo onim što se događa u Kataru.

U nedjelju, 20. juna, Norveški fudbalski savez (NFF) organizovaće vanrednu sjednicu na kojoj će odlučiti da li će do bojkota zaista doći i kakve mjere će biti preduzete.

POŠALJI KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime