Neuspjeli bojkot OI u Berlinu: KPJ inicijator, potpisnici i mnogi jugoslovenski sportisti

0
22
Foto: Olympics.org

Inicijator bojkota Igara u Berlinu bila je Komunistička partija Jugoslavije (KPJ) koja se priključila zahtjevima Crvene sportske internacionale i Socijalističke sportske radničke internacionale da se olimpijska takmičenja u fašističkoj Njemčkoj ne održe ili bojkotuju.

Rezolucija sa pozivom na bojkot sa 100 potpisa, među kojima su bili i mnogi sportisti i javne ličnosti , objavljena je u “Politici”, 5. aprila 1936. godine posle pravog poduhvata novunara i urednika koji su uspjeli da izigraju cenzuru.

“Jugoslovenski sportisti mi smo svjesni značenja i uloge Olimpijade u Njemačkoj i njene organizacije. Mi smo svjesni trgovačko-ratničkog značenja sporta koji će biti zastupljen na Olimpijadi u Berlinu. Zato mi pozivamo sve sportiste iz svih djelova Jugoslavije, kojima nije stalo samo do sportske slave, već i do ispravnog shvatanja sportskih ideala da odbiju svoje učestvovanje na Olimpijadi u Berlinu, zajedno sa svim sportskim forumima, organizacijama i klubovima”, stajalo je u rezoluciji među čijim potpisnicima su bili Aleksandar Tirnanić, Jovan Mikić, inž. Milorad Arsenijević, dr Milutin Ivković, Đorđe Lojančić, Dragoš Stevanović, Gustav Lehner, Đorđe Vujadinović, Nikoal Bošković, Vojin Božović, Angelina Gajić, Izolda Brezovšek…

Autor rezolucije bio je Vladimir Dedijer, odobrio ju je u ime KPJ Ivo Lola Ribar, a njen rezultat bili su protesti širom Jugoslavije na kojima se tražilo da se Igre bojkotuju. Međutim, već 10. aprila Jugoslovenski savjet sportskih saveza obnarodovao je da će Jugoslavija učestvovati na Olimpijskim igrama u Berlinu. Tako je i bilo, ali u glavni grad Njemačke nijesu otputovali svi. Većina članova naše fudbalske reprezentacije odbila je da putuje u Berlin i Fudbalski savez Jugoslavije odustao je od učešća na OI.