Nepravda ispravljena nakon 70 godina

0
31
Foto: Facebook

Amerikanac Džim Torp osvojio je zlatne medalje u petoboju i desetoboju na Igrama u Stokholmu 1912. i bio je slavljen kao najveći sportista svih vremena.

Pravo ime mu je bilo Džejms Frensis Torp, ali je imao i indijansko ime (Svijetli put) iako nije bio čistokrvni Indijanac. Torpov otac je bio dijelom Irac, a dijelom Sak i Foks Indijanac, dok je majka bila dijelom Potavatomi i Kikapu Indijanka, a dijelom Francuskinja.

Pošto je u njegovu čast na Brodveju u Njujorku priređena parada po povratku iz Stokholma, utvrđeno je da je Torp za 25 dolara nedjeljno igrao bejzbol u nižoj ligi. Rezultati su mu poništeni i morao je da vrati dvije zlatne medalje, koje su naknadno dodijeljene Norvežaninu Bieju i Šveđaninu Vislanderu. I jedan i drugi odbili su da ih prime.

Posle završetka karijere Torp je radio svašta – bio je monter, berač voća, noćni čuvar…Pokušao je da stupi u armiju 1941, ali je već imao 53 godine. Tako je došla 1950. kada je oko 400 američkih novinara biralo šampiona pola vijeka. Dali su prednost Džimu Torpu ispred takvih slavnih sportista kakvi su bili Džek Dempsej, Džoe Luis, Džesi Ovens.

Torp umire 1953. u 65. godini. Pričaju da je u agoniji prizivao svoje medalje.

A onda je novinar Robert Viler započeo dugotrajan proces. Uzbunio je američki pokret i amatersku federaciju Kongres i Senat, i na kraju je izglasana rezolucija u korist Torpa i dostavljena je MOK. Posmrtno je rehabilitovan.

U Los Anđelesu 1984. predsjednik MOK Huan Antonio Samaran uručio je porodici Torp olimpijske medalje koje su njihovom pretku bile oduzete.