Nekadašnji čelnik brazilskog sporta osuđen na 30 godina zatvora

0
28
Foto: Twitter

Bivši predsjednik Olimpijskog komiteta Brazila Karlos Artur Nuzman, koji je bio na toj funkciji više od dvije decenije, osuđen je na 30 godina i 11 mjeseci zatvora zbog kupovine glasova u procesu izbora Rio de Žaneira za domaćina Olimpijskih igara 2016. godine.

Presuda, koju je donio sudija Marsel Bretas, objavljena je u četvrtak, prenijela je agencija AP.

Nuzman, koji je bio na čelu Organizacionog odbora Igara u Riju, proglašen je krivim za korupciju, kriminalno udruživanje, pranje novca i utaju poreza.

Presuda će postati pravosnažna posle žalbenog postupka, a 79-godišnji Nuzman i njegov advokat nisu komentarisali odluku sudije.

Zatvorske kazne izrečene su i bivšem guverneru Rija Serhiju Kabralu, biznismenu Arturu Soarešu i Leonardu Grineru, koji je bio generalni direktor u Organizacionom odboru Igara 2016. godine,

Istražitelji su naveli da su sva trojica i Nuzman koordinirali proces podmićivanja bivšeg predsjednika Međunarodne atletske federacije Lamine Dijaka i njegovog sina Pape Dijaka koji su posredovali u kupovini glasova.

Kabral, koji je u pritvoru od 2016. godine i suočava se i sa drugim optužbama, rekao je sudiji prije dvije godine da je platio oko dva miliona dolara u zamjenu za do šest glasova na sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na kojoj je Riju dodeljeno domaćinstvo Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Kabral, koji je bio guverner Rija od 2003. do 2010. godine, dodao je da je kasnije Dijakovom sinu isplaćeno još 500.000 dolara sa ciljem da se obezbijede još tri glasa članova MOK-a.

Sudija je rekao i da će rezultati istrage biti proslijeđeni vlastima u Senegalu i Francuskoj, gde žive Papa i Lamin Dijak.

Rio de Žanerio je u trci za Olimpijske igre pobedio Čikago, Tokio i Madrid.

Istraga u Brazilu je počela 2017. godine nakon što je francuski Mond otkrio da su članovi MOK-a bili podmićeni tri dana prije Skupštine u Kopenhagenu 2009. kada je Rio izabran za domaćina Igara.