Napredak Jugoslavije

0
22

O ljetnjim Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine, tokom jula i avgusta mjeseca naširoko se pisalo u jugoslovenskoj štampi, a izvještaji su preuzimani iz državne agencije “Tanjug”. Bile su to prve Igre po završetku Drugog svjetskog rata, značajne i za dalju afirmaciju jugoslovenskog sporta.

U listu “Borba”, po pvratku naših takmičara iz Londona, sumiran je opšti osvrt, uz analizu učešća na ovom značajnom takmičenju pod naslovom: “Uspjesi jugoslovenskih reprezentativaca na Olimpijskim igrama pokazuju napredak sporta u Jugoslaviji”.

U opširnom tekstu je napisano: Na osnovu rezultata koje su sportisti nove Jugoslavije postigli na ovogodišnjoj Olimpijadi može se najbolje ocijeniti koliko je sport u našoj zemlji napredovao, ako se uporedi sa sportom u predratnoj Jugoslaviji. Dok je 1936. godine na Olimpijskim igrama u vim sportskim disciplinama igrala trećerazrednu ulogu, a njeni sportisti se nisu plasirali ni u prvih 15, osim Leona Štukelja koji je u gimnastici zauzeo drugo mjesto, sportisti nove Jugoslavije igrali su na ovim Olimpijskim igrama značajnu ulogu u takmičenjima u više disciplina.