Nakon epizode u Njemačkoj, Danilovgrađanin izabrao Jagodinu

0
361

Nakon godinu dana provedenih u Njemačkoj, Danilovgrađanin Vasilije Vanja Radenović fudbalsku karijeru nastavlja u Jagodini sa kojom je dogovorio saradnju na jednu godinu.

On je u razgovoru za naš portal govorio o svojim fudbalskimpočecima, kao i o dosadašnjoj karijeri, ali i o planovima za budućnost.

Fudbal je počeo da igra u Iskri iz rodnog Danilovgrada, gdje je prošao čitavu školu i mlađe generacije do svoje 14. godine.Kao jedan od najtalentovanijih danilovgradskih dječaka poziv je dobio i za reprezentaciju, kreću pozivi i raznih klubova, nakon čega prelazi u Kom. Nakon kratkog boravka na Zlatici, prelazi u BSK Borču, koja je tada bila Superligaš.Tu se, iako još uvijek veoma mlad, priključuje prvom timu, gdje je stao rame uz rame sa velikim imenima i igračima od kojih je učio i gradio temelj za dalju karijeru.

“Kao jako mlad sam otišao u BSK Borču i tu kreće i moja seniorska karijera. Do angažmana u Srbiju je došlo tako što sam se na jednom turniru u Banjaluci pokazao veoma dobro i došlo je do poziva.Većinom sam igrao u Srbiji,počevši od BSK Borče, pa preko Kolubare, Žarkova , Proletera, da bih se u jednom trenutku vratio u Crnu Goru u tadašnju Mladost iz Podgorice, kad smo bili šampioni i igrali kvalifikacije za Ligu šampiona. Kasnije me profesionalni put ponovo vratio u Srbiju i tu sam igrao sve do skoro, kada je stiga poziv njemačkog FV Lichtenauera koji je bio veoma primamnjiv i odlučio sam da promijenim sredinu i krenem u veće izazove”, navodi u razgovoru za Indirekt mladi Danilovgrađanin.

Kao mladi i perspektivni fudbaler, uporedio je način rada u sredinama gdje je igrao, ističući svakako da je u Njemačkoj mnogo drugačije stanje u odnosu na Balkan.

“Crna Gora je država u kojoj ima mnogo talenata ali mislim da rad sa mladim igračima još uvjek nije doveden na takav nivo da ti mladi igrači mogu da u najkraćem roku isplivaju na površinu i krenu u seniorski fudbal o kojem svi klinci maštaju kad počnu sa fudbalom. Razlika izmedju Srbije i Crne Gore je u infrastrukturi, a u Srbiji je i veći fond igrača, popularnija je liga i više se prati, mada vidim da poslednjih godina Crna Gora mnogo radi da popravi stanje u fudbalu i to mi je veoma drago i nadam se da će nastaviti tako. O Njemačkoj ne bih mnogo trosio riječi, samo bih rekao da je to druga planeta i tek kad sam otišao tamo shvatio sam da moramo mnogo da ulažemo da bi bili na nekom sličnom nivou”, ističe naš sagovornik.

Velika razlika je i u načinu života, Njemačka je zemlja u kojoj se cijene posvećenost i rad, a on se sada privikao na taj način funkcionisanja, što će mu, nada se, pomoći i u Jagodini.

“Što se tiče samog načina života, u Srbiji i Crnoj Gori je način sličan, i ako u Srbiji čovjek ima više mogućnosti i prosperiteta. Ali je velika razlika između ove dvije države i Njemačke. Shvatio sam da ljudi u Njemačkoj mnogo cijene rad, pedantnost, odgovornost i tačno se zna šta u kom trenutku ko treba da radi , a ja kao veliki borac, profesionalac i radnik odmah sam se navikao na taj sistem i posle mjesec dana adaptirao, tako da mi je boravak u Njemačkoj baš prijao”, navodi Vanja.

Kada su u pitanju planovi i želje 26-ogodišnji fudbaler čvrsto stoji nogama na zemlji.

“Želje su jedno a mogućnosti su drugo. Moje je da radim i da budem istrajan u ovome kao što sam do sad. Mislim da je istrajnost najvažnija u svemu što radite i da se rad i trud uvjek mora isplatiti. Želim da u Jagodini napredujem na ličnom planu, ali i da doprinesem rezultatima kluba i mislim da sam dolaskom ovdje napravio pravi potez”, zaključuje razgovor novi desni bek srpskog kluba.