Na jednoj nozi do olimpijskog zlata (VIDEO)

0
62
Foto: MOK

Keri Strag je bila odlična gimnastičarka čija je karijera obilježena sportskim podvigom koji mnoge inspiriše. 

Bila je dio američkog ekipnog ženskog tima na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, koji je ostao zapamćen po nadimku “Veličanstvenih sedam” i koji je ispisao istoriju američke gimnastike. 

Amerika je prvi put u Atlanti izvela ženski gimnastički tim koji se mogao mjeriti sa gimnastičarkama bivšeg istočnog bloka.

Kasnije nazvan „sedam veličanstvenih“, tim se našao u tijesnoj borbi za prvo mjesto. Pri prvom preskoku Keri Strag je povrijedila lijevi članak i uz velike bolove se povukla na klupu.

Trener Bela Karolj je pokušavao da, na brzinu, izračuna koliko poena im je još potrebno da pobijede. Trideset sekundi, koliko je dozvoljeno između dva preskoka, bilo je malo, konfuzija je bila potpuna, Amerikanci su bili ubijeđeni da je za pobjedu potreban jedan odličan preskok. Pokazaće se, kasnije, da su i prethodni rezultati bili dovoljni za zlato.

Keri Strag je bez oklijevanja, šepajući, pošla na zaletište. Izvela je besprekoran skok, dočekala se na obje noge i odmah podigla povrijeđenu nogu dok je uzdignutih ruku pozdravljala sudije.

Preko 30.000 navijača u “Džordžija Domu” u Atlanti, sve njene koleginice, ali i protivnice, gledale su ka Keri Strag i očekivali njen naredni potez. Ona tada odlučuje vjerovatno i pod naletom adrenalina da “stisne zube” i pod jakim bolovima izvede naredni skok. Uslijedio je odličan zalet, potom fenomenalno odbacivanje rukama od kozlića, spektakularno izvedena vježba u vazduhu i potom nevjerovatan doskok Keri Strag faktički na jednoj nozi, pošto lijevom nogom gotovo da uopšte nije dotakla tlo. Publika je bila u delirijumu, a Stragova se vrlo brzo posle skoka zbog velikih bolova srušila na zemlju. 

Zlatna medalja je bila obezbijeđena. Američki ženski gimnastički tim je osvojio prvu zlatnu medalju. Bela Karolj je na rukama ponio ranjenu Keri do pobjedničkog postolja.