Milutin Grgur za Indirekt: Euro je fenomenalan, Italijani oduševili, šanse u finalu 50:50

0
423

Finale Evropskog fudbalskog šampionata je onakvo kakvo se samo moglo poželjeti – Engleska i Italija će na Vembliju odlučivati ko će naredne četiri godine biti vladar Starog kontinenta.

U izjavi za Indirekt, poznati sportski komentator Milutin Grgur komentarisao je šampionat koji se igrao u 11 gradova i dao svoje viđenje kada je u pitanju finalni susret.

“Ja sam, kao i svi ljudi, srećan što se turnir odigrao nakon godinu dana prave drame, odlaganja i pandemije koronavirusa. Prije svega to je pobjeda fudbala, pobjeda sporta u borbi za život. Ja sam očekivao, a mislim da sam u manjini, da zbog svega toga utakmice budu sjajne i da turnir bude dobar. Ovo je možda najbolji turnir od 2000. godine, broj golova je fenomenalan, fer – plej na maksimumu. Jedina manjkavost je što stadioni nijesu bili puni, ali je sada u Londonu sve drugačije. U svakom slučaju ovo je fenomenalan turnir i zadovoljstvo je bilo pratiti utakmice”, kazao je Grgur.

U finalu ćemo imati sudar dvije fudbalske velesile – Italije koja će se boriti za drugi trofej šampiona Evrope i Engleske koja se bori za svoj prvi trofej. Po riječima našeg sagovornika, Italijani su se izdvojili u odnosu na ostale selekcije.

“Lično mislim da je Italija pokazala najviše. Jedina je djelovala u svakom trenutku kao tim. Po prvi put se pojavljue na turniru nakon nekih bolnih godina i neodlaska na Svjetsko prvenstvo, bez ekstra zvijezda, ali igraju kao tim, dišu kao jedan. Manćini je to izvanredno složio i organizovao, pa Italijani igraju briljantno. Oni su spremni da se u svakom momentu prilagode protivniku i pokažu klasu više, zato su i dogurali dotle”, smatra Grgur.

“Gordi Albion” na startu nije izgledao ubjedljivo, ali je, kako je turnir odmicao, igrao sve bolje.

“Engleska je počela loše i samo je Italija 1982. i 1994. na velikim takmičenjima uspjela da sa samo dva postignuta gola u grupi ode tako daleko. Engleska i dalje nije ubjedljiva do kraja bez obzira na raskošan talenat, na izuzetan potencijal i na fenomenalnog selektora Sautgejta”, kazao je naš kolega.

Na kraju, Grgur je dao svoje prognoze pred veliko finale.

“Pred nama je finale u kome je sve 50:50. Drugačije se gleda na tu utakmicu kada imate takva dva giganta. Tradicija nije na strani Engleske, a ni 60.000 navijača na “Vembliju” im neće biti prednost već omča oko vrata i opterećenje pogotovo ako uđu u minus. Kao i uvijek, utakmicu može da odluči jedan detalj i odvede je u nekom sasvim drugom smjeru. Imamo pravo finale, pravu poslasticu i najvažnije je uživati u njemu”, zaključio je Grgur.

Utakmica se igra u nedjelju uveče od 21 sat.