Milivoj Dukić za Indirekt: Najveća čast je biti na OI, put mog jedrenja nije bio posut ružama

0
95

Crnogorski jedriličar Milivoj Dukić ovoga ljeta predstavljaće našu zemlju na Olimpijskim igrama u Tokiju od 23. jula.

Biće to za njega treći nastup na Olimpijskim igrama, najvećoj svjetskoj smotri sporta. Za Indirekt, Dukić je govorio o svojim počecima u jedriličarstvu, kao i o očekivanjima pred najveće takmičenje.

“Vjerujem da je najveća čast koju sportista može da doživi jeste da predstavlja svoju zemlju na tako velikom takmičenju kao što su olimpijske igre”, kazao je Dukić.

Rođeni Cetinjanin imaće itekako jako konkurenciju, pa je u ovom momentu i sami plasman na OI veliki supjeh.

“Najboljih 35 država na svijetu od 120 kojih se takmiče u mojoj disciplini će nastupiti na igrama i najbolji takmičari iz svake drźave su selektovani za mjesto na igrama. Ja vjerujem da mogu jedriti na visokom nivou i to je nešto za šta se trenutno spremam. Crtanje rezultata i očekivanje istog nije realno i stvar je na koju ja ne mogu da utičem”, rekao je naš sportista za Indirekt.

Izboriti plasman na OI nije nimalo laka stvar, još ako konkurencija ima bolje uslove za treninge…

“Crnogorsko jedrenje kroz godine napreduje i to je veoma bitno. Za nas je prilično teško da pratimo trendove koje nam nameće savremeno jedrenje, ali organizacijom Evropskom prvenstva za mlade do 21 godine i moj treći uzastopni plasman na olimpijske igre pokazuju da smo kao organizacija sasvim respektabilni i pokazujemo da se i sa malim mogućnostima mogu raditi velike stvari”, ocijenio je Milivoj.

On je umjesto nekog ekipnog sporta, koji je obično prijemčiviji u djetinjstvu, izabrao individualni i nije se pokajao.

“Imao sam sedam godina kada sam počeo da se bavim jedrenjem. Kod jedrenja me najviše motivisalo to što jedrim sam i mogućnost da samostalno donosim svoje odluke dok se takmičim. To ne znači da ne volim druge sportove, naprotiv još više ih cijenim. Smatram da različiti sportovi nude i različite mogućnosti u zavisnosti od potrebe pojedinca. Imao sam sreću da izaberem sport koji volim i uz to da sam bio podržan od porodice i kluba Jugole Grakalić u kojem sam počeo svoje prve jedriličarske korake, gdje sam pronašao sebe i način da se ispoljim. Opet da ponovim, imam nevjerovatnu mogućnost da se bavim jedrenjem i stekao sam veliko iskustvo putujući i stičući mnoga poznanstva širom svijeta, ali ovaj put, sa druge strane, kako to obično biva, nije bio posut ružama, već je na tom putu bilo puno više trnja, stijena i kamenja, ali to je vjerovatno ono što me napravilo da budem sportista i osoba koja sam danas”, rekao je crnogorski olimpijac.

Osim dobrog vjetra, te fizičke snage i dobre koncentracije, za jedrenje je potrebno i dobro adaptiranje na vremenske uslove.

“Jedrenje je izrazito kompleksan sport. Mnoge stvari utiču na sportski rezultat jer pored ovoga što ste naveli, tu su vremenski uslovi koji se stalno mjenjaju. Na to najviše utiču sposobnost adaptacije na promjene i to je ono što pravi najveću razliku između dobrih i vrhunskih jedriličara. Postoji još mnogo faktora ali se na kraju sve odnosi na mogućnost adaptacije na izazove koji se nalaze pred jedriličarem”, zaključio je naš sagovornik.

Osim nastupa na Olimpijskim igrama, Dukić, takođe, bilježi i brojne uspjehe na drugim takmičenjima, zbog čega je primio mnoga priznanja.