Mediji pod maskom na Igrama u Berlinu

0
21
Foto: Reddit

Da se u Berlinu 1936. godine ništa nije prepuštalo slučaju govori i činjenica da je stroga cenzura nad njemačkom štampom, radiom, filmom i izdavaštvom bila povjerena državnoj pres kancelariji pod direktnom upravom Jozefa Gebelsa i njegovog Minsitarstva propagande.

Stranim fotoreporterima nije bilo dozvoljeno snimanje, a svi negativi su izrađivani, pregledavani i odabrani u tom ministarstvu.

  • -Njemačke novine će objaviti, na sopstvenu odgovornost, izvještaje sa Olimpijskih igara realizovane prije zvaničnog pres izvještaja – 22. jul 1936. godine.
  • -Štampa ne treba da pominje da su dvije nearijevke među ženama: Helena Majer (mačevanje) i Gretel Bergam (skok uvis) – 16. jul 1936 (kao što je poznato, Bergmanova je kasnije izbačena iz reprezentacije.
  • -Rasni pogled ne treba upotrebljavati ni u kom slučaju pri izvještavanju o sportskim rezultatima; najvažnije je da se crnci ne pominju intenzivno…Crnci su građani Amerike i moraju se tretirati sa poštovanjem kao Amerikanci – 3. avgust 1936. godine

-Sjeverni dio olimpijskog sela, korišćen ranije od Vermahta (Njemačke armije), ne treba označavati kao kasarne, već će se od sada zvati “Sjeverni dio olimpijskog sela” – 27 jul 1936. godine.