Matija Bojić – biser nikšićkog karatea

1
104
Foto: KK Fokus

Borilački sportovi na ovim prostorima nisu nikada oskudijevali sa talentima, od kojih su najistrajniji postajali šampioni, a takve je ouvijek imao i karate. Talenat, rad i upornost davali su najveće rezultate, a da je to jedini način da se uspije svjestan je i član Karate kluba Fokus iz Nikšića, Matija Bojić.

Matija je jedan od karatista koji se već dugi niz godina bavi ovom borilačkom vještinom i redovno se sa takmičenja vraća sa trofejima, pa je, kako sam kaže, ovaj sport postao sastavni dio njegovog života, a u svijet borilačkih vještina ga je uvela znatiželja.

 “Karateom sam počeo da se bavim od svoje osme godine, a ovaj sport sam zavolio iz same znatiželje prema borilačkim vještinama. Privlačile su me borilačke vještine i maštao sam o danu kada ću držati pehar u svojim rukama. Prvi susret je bio pravi izazov, međutim, kasnije je to postao sastavni dio mog života”, kazao je Matija za naš portal.

Iza ovog mlaog Nikšićanina je veliki broj takmičenja na kojima je ostvarivao uspjehe i potvrđivao svoj kvalitet, ali, kao i svaki sportista, i on ima one koje bi izdvojio kao najdraže.

“Zasigurno bih među svojim priznanjima izdvojio titulu prvaka države. Prvo mjesto na ovogodišnjem održanom turniru Roda kup u Beogradu. Na nedavno završenoj Premijer ligi mladih u Poreču izgubio sam borbu za treće mjesto, što me dovelo do rezultata da sam petoplasirani u svojoj kategoriji”, navodi on.

I sportski i školski rezultati su dokaz da Matija na najbolji mogući način usklađuje vrijeme za ove dvije obaveze, što nije nimalo lako.

“Svakako da jeste, nije lako uskladiti školu i treninge. Međutim, ove godine usljed situacije sa epidemijom korona virusa, i zbog nedostatka takmičenja i ne tako obimnog školskog gradiva, imao sam vremena posvetiti se više samom trenažnom procesu i predstojećim takmičenjima”, kaže Matija.

Ogromne obaveze očekuju Matiju u narednom periodu, a želje i ambicije ne nedostaje. Prvo naredno takmičenje je Evropsko prvenstvo koje će se održati u Tampereu,Finskoj.

“Na ovo takmičenje putujem kao član reprezentacije Crne Gore. Očekuju me već krajem septembra i Igre malih zemalja koje će se održati u našoj državi. Želja mi je osvajanje medalje na prvenstvu Evrope i turnirima premijer lige. Plan mi je da u budućnosti na što kvalitetniji način uklopim bavljenje karateom i fakultetske obaveze”, ističe naš sagovornik.

Da je karate bitan kako za fizički, takođe i za psihički napredak, potvrđuje Matija i poziva sve mlade ljude da makar probaju da se bave ovim lijepim sportom.

“Smatram da je bitno naglasiti benefite koje sami karate sport donosi. To je prije svega odličan bazični sport, kroz koje osoba razvija kordinaciju, brzinu, kombinatoriku pokreta ali i sport kroz koji se psihički sazrijeva i izgrađuje ličnost”, zaključuje Matija.

1 KOMENTAR

Komentarisanje je zatvoreno.