Maskota

0
66
Foto: Twitter

Crveni jaguar je, sudeći prema zvaničnim podacima MOK, bio maskota Igara u Meksiku 1968. godine, međutim nigdje, pa čak ni u Olimpijskom muzeju ne postoji nijedan porimjerak ove maskote, pa čak ni fotografija. Zbog toga se kao prva maskota, u svakom slučaju prva sačuvana, uglavnom pominje kratkodlaki jazavičar Valdi, maskota Igara u Minhenu 1972. godine. Sve do Igara u Barseloni 1992. maskote su bile prilično vjerne figure životinja, a raskid sa tim trendom predstavljao je pas Kobi, autora Havijera Marsikala , za Barselonu 1992. koji je kreiran pod velikim uticajem Pikasa i Miroa.

Rastanak od manje-više realističnih figura životinja nastavljen je u Atlanti 1996. godine maskotom Štajeto, skraćeno zvanom Izi, koja je po mnogima ličila na tubu zubne paste. Sidnej 2000. se vratio životinjama i predstavio svijetu autentične vrste petog kontinenta – Olija (ptica kokaburu – ime od Olimpijada), Sida (kljunar – ime od Sidnej) i Mili (jež torbar – ime od Milenijumske igre). N aigrama u Atini 2004. godine maskote su bile figure brat i sestra Pevos i Atina, insiprisane izgledom antičke lutke sa imenom Pevos, bog svjetlosti i muzike, poznatiji pod imenom Apolo, u boginje Atine, zaštitnice grada domaćina Igara.

Peking 2008. bio je u znaku pet Fuva lutaka čiji je zadatak bio da iz glavnog grada Kine šalju poruke mira i prijateljstva i lijepe pozdrave. Pet lutaka u bojama pet olimpijskih krugova istovremeno simbolizuju i pet elemenata koje po drevnom kineskom vjerovanju čine prirodu – more, šumu, vatru, zemlju i nebo. Oni su predstavljeni figurama četiri životinje i figurom vatre čija imena (Bei, Đing, Huan, Jing Ni) spojena u rečenicu znače : Dpbro došli u Peking.

Bei je riba, plava je i predstavlja more i vodene sportove ; Jing je panda, crna je, predstavlja šumu i atletiku; Huan je dete vatre, simbol olimpijskog plamena, crvene je boje i predstavlja sportove s loptom; Đing je antilopa, simbol brzine i spretnosti, žute je boje i predstavlja zdravlje; Ni je lastavica, zelen boje sa zlatnim krilima , predstavlja nebo i nosi sreću kud god da leti.