Margit iz Bečkereka, ponos jugoslovenskog mačevanja

0
54
Foto: Twitter

Margit Kristijan je rođena 1913. godine u Velikom Bečkereku. Sportom je počela da se bavi kao desetogodišnjakinja, pod strogim nadzorom oca Eugena. Kasnije je postala učenica jedne od svjetski poznatih škola mačevanja “Santeli” u Budimpešti, gdje svoju vještinu dovodi do takmičarskog nivoa.

U Budimpešti se veoma uspješno bavi i atletikom i postiže izuzetne rezultate. Za samo četiri nedjelje treninga, na nezvanočnom takmičenju, postiže mađarski rekord u bacanju koplja. Uprkos atletskim uspjesima, prva ljubav i tradicija preovladavaju. Margita se opredjeljuje za floret.

Na državnom prvenstvu u Subotici, sa nepunih 17 godina, Margita Kristijan prvi put osvaja prvo mjesto, iste godine kada je njen otac postao apsolutni šampion u muškoj konkurenciji.

Margita Kristijan 1936, po sedmi put zaredom, osvaja državno prvenstvo, dokazuje da je dostaojan naslednik oca i kvalifikuje se za učešće na IOlimpijskim igrama u Berlinu.

Na Olimpijskim igrama u snažnoj konkurenciji dospijeva do polufinala , što se smatra najvećim uspjehom jugoslovenskog mačevanja. Interesenatan je podatak da se u toku polufinala, Margita žalila centralnom žiriju zbog lošeg suđenja. Žalba je prihvaćena i sudije su zamijenjene. Margita je počela da pobjeđuje, ali su izgubljeni poeni u prethodnom periodu bili nenadoknadivi.

Posle oslobođenja, pored aktivnog učešća na takmičenjima, trudi se da zauzme mjesto pokojnog oca, svoje iskustvo koristi za učenje mladih, i tako stvara nemali broj asova mačevanja. U penziju odlazi 1976, vraća se u staru porodičnu kuću u Malom Iđošu, gdje je umrla 2008. godine.