Mamić: Dao sam milione da bih održao Dinamo u životu, a danas sam lopov

0
36
Foto: Goal.com.hr

Nekadašnji prvi čovjek i finansijer Dinama iz Zagreba Zdravko Mamić oglasio se na Fesjbuku kazavši koliko je novca uložio u klub sa “Maksimira”.

Mamić je kazao da je u Dinamo uložio 82 miliona kuna (oko 11 miliona eura) kada je Dinamo bio u velikoj finansijskoj krizi.

“Ja nisam normalan. Na računu sam imao 40 miliona maraka u gotovini od izgradnje zgrada, prodaje preduzeća i drugih poslova u kojima sam se borio rukama i nogama. Bio sam najlakši i najslobodniji čovjek na svijetu. Ministri, gradonačelnici, predsjednici i drugi ugledni građani plaćali su da budu u mom društvu. Da sam tada novac stavio u nekretnine, zlato i akcije, ležao na Bahamima i penzionisao se, danas bih bio milijarder, ali danas ne bi postojao Dinamo. Moja porodica bi bila bezbrižna. Ali nisam to ja”, ističe Mamić i dodaje:

“Pored tih 40 miliona maraka, Sportska agencija Mamić imala je ugovor sa 100 najtalentovanijih fudbalera Hrvatske i regiona. Nenormalan kakav sam, krajem 2002. godine, odlučujem da sve što imam uložim u mrtvaca, klub koji protiv sebe ima 114 tužbi, stotine miliona duga, nema igrača, nema novca za grijanje ili struju. Iz ljubavi, a većina vas bi rekla iz gluposti, uzmem svoj novac i dam ga u klub da bi preživio. Klub koji u to vrijeme ne vrijedi prebijene pare na tržištu, a od imovine ima muku i probleme. PRVI PUT U ISTORIJI iznosim u javnost dio ugovora o zajmu, bez cenzure. Dao sam 82 miliona svog novca, samo da bih Dinamo održao u životu. A danas sam lopov. Lopov čega? Dinamo je bio kanta za pucanje, a ja Bil Gejts”.