Luc Long – gospodin sportista

0
181
Jesse Owens and Luz Long at the Berlin Olympics, 1936

Za zlatou Berlinu Džesi Ovens je skočio udalj 8,06 metara. Taj rekord oboriće tek 1960. godine na Olimpijskim igrama u Rimu Ralf Boston, takođe američki crnac, skokom od 8,12 metara.

U kvalifikacijama, Ovens je dva puta prestupio i bio je veoma nervozan predtreći, odlučujući skok.U tom momentu nastaje i jedna od najpoznatijih slika sa sportskih takmičenja. Pored njega leži proslavljeni njemački atletičar Luc Long koji je gledao Ovensove skokove i pokušavao da mu ukaže na grešku. Jednotavno, LucLong je smirio Ovensa i rekao mu da se odrazi nešto ranije jer će u svakom slučaju doskočiti kvalifikacionih 7,15 metara.

U finalu će LucLong osvojiti srebro posle fenomenalnog Džesija Ovensa.

Po završetku Igara, između dva atletičara razvilo se veliko prijateljstvo i često su seposjećivali. Luc Long, izvjesno, nije bio čovjek nacističkog pogleda na svijet, iako se podignuta ruka na postolju,za vrijeme primanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama, može tako, jednostrano, tumačiti. Doduše, ako seista fotografija bolje pogleda, Džesi Ovens pozdravlja zastavu vojničkim pozdravom, što takođe, bar pomalo, izlazi iz okvira sportskog ponašanja.

Long je služio u Vermahtu za vrijeme rata i poginuo je1943. godine na Siciliji.

“Trebalo mu je mnogo hrabrosti da meposavjetuje pred Hitlerom…Možete istopiti sve medalje i pehare koje sam osvojio i neće prekriti dvadesetčetvorokaratno prijateljstvo koje sam osjećao prema Lucu Longu u tom momentu”